Obiady, Placki, PRZEPISY

#zdrowegotowanie i przepis na placki z kaszy jaglanej z dynią i serem

Każdy kto nas śledzi na blogu, Instagramie czy Facebooku zauważył zapewne, że dużą rolę przywiązuję do tego co je Stasiek. Gotuję mu codziennie, staram się aby jego dieta była urozmaicona i jak najbardziej zdrowa. Nie oznacza to bynajmniej, że zdrowe odżywianie zawsze odgrywało dla mnie tak dużą rolę. Ciąża i posiadanie dziecka wiele jednak w życiu zmienia, u nas dodatkowo zmieniły się nawyki żywieniowe całej rodziny.

Gdy dostałam propozycję, aby wraz z innymi blogerkami ( Stashki, Kuroniowa, LittleFriends oraz Daria Rybicka) uczestniczyć w akcji zorganizowanej przez firmy Beaba, EZPZ, Lassig, mającej na celu promowanie zdrowego gotowania dla dzieci, bez wahania się zgodziłam. Nie dość, że temat mi bardzo bliski, to jeszcze z produktów tych marek korzystam od dawna, właściwie od początków rozszerzania diety Staśka. Przez kilka kolejnych tygodni zarówno ja, jak i pozostałe dziewczyny, będziemy przybliżać Wam jak wygląda zdrowe gotowanie w naszych domach, jakie metody stosujemy, jakie gadżety ułatwiają nam codzienne przygotowywanie posiłków. Dodatkowo kilka razy w tygodniu pojawią się nowe przepisy, które mam nadzieję posmakują Waszym maluchom. Zachęcam więc do obserwowania naszych kulinarnych poczynań. Na dobry początek pierwszy, jesienny przepis.

Placki z kaszy jaglanej z dynią i serem

Składniki:

– 1/4 niedużej dyni,

– 6 łyżek kaszy jaglanej,

– 2 łyżki mleka,

– 100 g sera białego,

– jajko,

– 3 – 4 łyżki mąki,

– szczypta białego pieprzu,

– szczypta imbiru w proszku lub kawałek startego korzenia imbiru,

– oliwa extra virgin,

– olej.

dsc_0211

Przygotowanie:

– Kroimy dynię na kawałki około 2 cm na 2 cm i skrapiamy ją oliwą.

– Układamy dynię na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez około 35-40 minut w 200 stopniach.

– Gotujemy kaszę jaglaną. Ja gotowałam w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu/kaszy Babycook Beaba.

– Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę np. blendując ją w Beaba Babycook.

– Do zblendowanej kaszy dodajemy upieczoną dynię (wcześniej pozbawiamy kawałki skóry). Wszystko dokładnie miksujemy.

– Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, mąkę, pokruszony biały ser, przyprawy i mieszamy. Jeżeli masa wydaje Wam się zbyt rzadka dodajcie jeszcze łyżkę mąki.

– Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy na złoty kolor.

dsc_0278

placki

dsc_0357

Dostaję sporo pytań w jaki sposób ugotować kaszę w Babycook. Oto instrukcja na przykładzie powyższego przepisu:

– Wsypujemy 6 łyżek kaszy do koszyczka do gotowania kaszy/ryżu/makaronu (takiego).

– Zalewamy kaszę w koszyczku wodą. Wody powinno być tyle aby około 1-1,5 cm zakrywała kaszę (to mniej więcej tyle ile paznokieć).

– Wlewamy 3 miarki wody do pojemnika na wodę.

– Włączamy urządzenie.

Gotowe!!!

Babycook Beaba – TU

Talerzyk z podkładką EZPZ Polska – TU

Śliniak z kieszonką – TU

Sztućce – Beaba – TU

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Blog o sprzątaniu, organizacji, DIY – perfekcyjnawdomu.pl Październik 21, 2016 at 7:03 pm

    […] z posiłkami i staram się przygotowywać jej różne potrawy. Ostatnio natrafiłam na przepis placków z kaszy jaglanej, które moja Córka bardzo […]

    • Reply Marta Październik 22, 2016 at 8:48 am

      Cieszę się że smakują 😉 pozdrawiam

    Dodaj komentarz