DSC_0004
Gadżety w kuchni, Przekąski, PRZEPISY

Czas na piknik!!! Pomysły na piknikowe przekąski dla dzieci

Nareszcie czuć wiosnę, a nawet lato w powietrzu!!! Dni są coraz dłuższe, robi się coraz cieplej. Aż żal siedzieć w domu. Już trzeci weekend z rzędu planowałam piknik, ale albo wypadał nam wyjazd, albo komunia i jakoś się nie składało. W zeszłą sobotę nareszcie się udało. Nie był to jakiś daleki wyjazd, zwyczajnie wyszliśmy z kocem na podwórko. Przecież nie odległość od domu jest tu najważniejsza. I wiecie co? Było super! To pierwszy nasz piknik we czwórkę, ale z pewnością nie ostatni.

W ulubionej serii książek Stacha o Kici Koci czytamy ‚żeby piknik się udał, wystarczy zabrać ze sobą dobry humor oraz kilka rzeczy’. Dziś będzie właśnie o tych rzeczach, o tym co zabraliśmy ze sobą. Przede wszystkim piknikowe przekąski, bo to sens pikniku oraz koc, bo na czymś trzeba siedzieć. Koc piknikowy Skip Hop mamy od zeszłego roku, pokazywałam go przy okazji wpisów na temat jedzenia poza domem (tu). Koc nadal świetnie się nam sprawdza, łatwo go wyczyścić i złożyć go do małych rozmiarów, a po zsunięciu otrzymujemy torbę na ramię. Dodatkowo spakowaliśmy oczywiście okulary przeciwsłoneczne i krem z mocnym filtrem dla chłopaków. Stach zapakował do plecaka książeczki i puzzle, ale skończyło się na graniu z Łukaszem w piłkę.

No ale przejdźmy do rzeczy. Oto nasze piknikowe menu:

Kasza jęczmienna z bakaliami

DSC_0147

Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej,

– 6-7 suszonych śliwek,

– garść żurawiny,

– kilka suszonych moreli,

– orzechy (u nas włoskie),

– 2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Dodatkowo do gotowania dodajemy żurawinę i pokrojone śliwki.

– Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane morele, orzechy oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy.

My jedliśmy kaszę na ciepło. Zapakowałam ją w termos na jedzenie, jednak może ona być także podawana na zimno.

DSC_0134

Termos na jedzenie Skip Hop, dodatkowo z łyżko – widelcem , talerzyk Nuk

Tymiankowe roladki naleśnikowe z serkiem i warzywami

DSC_1003

Składniki (na dwa naleśniki):

– jajko,

– 4 łyżki mąki,

– posiekany tymianek (można zastąpić ewentualnie innymi ziołami, najlepiej świeżym),

– 3-4 łyżki wody (jeżeli dodacie wodę gazowaną naleśniki będą bardziej puszyste),

– szczypta soli,

– olej.

Farsz: serek śmietankowy do smarowania, papryka, sałata rzymska.

Przygotowanie:

– W misce roztrzepujemy jajko lub ubijamy je mikserem.

– Dodajemy 3 łyżki mąki, wodę, tymianek oraz sól  i mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąkę.

– Do masy dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.

– Smażymy na suchej patelni.

– Usmażone naleśniki smarujemy serkiem. Na środek kładziemy liście sałaty oraz pokrojoną w słupki paprykę. Ścisło zwijamy, a następnie kroimy w klastry.

Ja dodatkowo podałam naleśniki z jogurtem naturalnymi zmieszany z połową startego ogórka i łyżeczką soku z cytryny.

DSC_0999

Pojemnik – pudełko śniadaniowe Skip Hop – bardzo szczelne, zapinane z obu stron na klipsy (jest nawet uszczelka w pokrywce)

Sałatka z grillowaną cukinią z sosem miodowo – musztardowym

DSC_1005

Składniki:

– ulubiona sałata – u nas rzymska,

– pomidorki koktajlowe,

– mini mozzarella,

– mała cukinia,

– przyprawy: szczypta soli, pieprz, posiekane zioła (u nas tymianek),

– olej.

Dressing: łyżka oliwa z oliwek, pół łyżeczki miodu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

– Kroimy cukinię w plastry. W misce mieszamy ją z olejem, pieprzem, solą oraz ziołami.

– Smażymy na patelni grillowej (bez tłuszczu) aż będzie miękka. Jeżeli nie macie patelni grillowej zróbcie to na zwykłej.

– Kroimy sałatę i pomidory. Przekładamy do miski.

– Dodajemy przestudzoną cukinię oraz mozzarellę i mieszamy.

– Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty możecie dodać łyżkę wody mineralnej.

Ja dressing spakowałam do oddzielnego pojemnika i polewaliśmy nim sałatkę już na talerzu.

Stach z sałatki wyjadał głównie mozzarellę.

DSC_1028

Pojemnik z małym pojemniczkiem na dressing IKEA

Ciasteczka owsiano – jabłkowe z żurawiną

Składniki (na 12 ciastek):

– szklanka płatków owsianych,

– szklanka mąki,

– jajko,

– 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem),

– jabłko,

– łyżeczka cynamonu,

– płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,

– łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

– Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, cynamon, sodę lub proszek oraz żurawinę. Wszystko mieszamy.

– Na małym ogniu podgrzewamy olej kokosowy (ewentualnie rozpuszczamy masło). Pilnujemy, aby się nie zagotowało.

– Ubijamy jajko i dodajemy do niego wcześniej rozpuszczony olej oraz starte na grubych oczkach jabłko.

– Dodajemy do wcześniej wymieszanych, sypkich składników.

– Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.

– Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek).

DSC_0978

Pojemnik  – Lunchbox Lassig

Zabraliśmy też inne przekąski:

– owoce: borówki, truskawki,

– bakalie: żurawinę, morele, orzechy,

DSC_0455

DSC_0191

Jako pojemniki na małe przekąski wykorzystałam pojemnik na mleko w proszku Beaba.

Trochę zdjęć naszego pikniku:

DSC_0963

DSC_0084

DSC_0165

DSC_0410

DSC_0559

DSC_0592

DSC_0310

Na zdjęciach:

Bidon Nuk ze sportowym ustnikiem – używamy go od kilku tygodni i dobrze się u nas sprawdza.

Plecak Skip Hop – odkąd go mamy nie chce go zdejmować. Sam pakuje do niego rzeczy np. kiedy idziemy na basen. Na pikniku grał w nim nawet w piłkę.

Okulary przeciwsłoneczne Real Kids – Stach ma je już ponad rok, są właściwie niezniszczalne. Dodatkowo można przyczepić do nich gumkę z tyłu.

Krem przeciwsłoneczny SPF 50 Alphanova Baby

Chusteczki WaterWipes – uwielbiam je!!! ale już Wam o tym wspominałam. Jedyne którymi nie obawiam się wycierać rąk i buzi chłopakom.

‚Puzzle do pary Zwierzątka’ CzuCzu – Stach bardzo lubi dwuelementowe puzzle

Książki – seria Kicia Kocia – pisałam Wam o nich tutaj

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz