PRZEPISY, Zupy

Zupa z botwinki

Składniki:

– litr bulionu, ja użyłam bulionu warzywnego, ale można go zastąpić mięsnym,

– pęczek botwinki,

– marchewka (może być marchewka na której gotowaliście bulion),

– 100 g śmietany,

– garść posiekanego koperku,

– sól, pieprz do smaku,

– łyżeczka soku z cytryny,

– jajko ugotowane na twardo.

Przygotowanie:

Do gotowego wywaru warzywnego dodajemy drobno posiekaną botwinkę. Głównie łodygi, choć trochę liści również możecie posiekać. Jeżeli nie macie ugotowanej marchewki, pokrójcie surową i wrzućcie ją do wywaru razem z botwinką.

Gotujemy około 10-15 minut aż botwinka zrobi się miękka.

Odlewamy dwie łyżki wywaru do kubka, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę do zupy.

Dodajemy sok z cytryny, koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz