DSC_0433
Obiady, Różne

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Składniki:

– 1/4 kalafiora,

– litr bulionu warzywnego lub mięsnego,

– marchewka (może być ugotowana wcześniej wywarze),

– 3 ziemniaki,

– imbir wielkości kciuka,

– płaska łyżeczka słodkiej papryki,

– pieprz,

– oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

– Kroimy kalafiora na mniejsze części, obtaczamy w oliwie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 40 – 45 min, aż lekko zbrązowieje.

– We wcześniej przygotowanym wywarze gotujemy drobno pokrojone ziemniaki i ewentualnie marchewkę (jeżeli nie gotowaliśmy jej wcześniej).

– Do wywaru z ugotowanymi ziemniakami i marchewką dodajemy upieczonego kalafiora i imbir. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.

– Dodajemy paprykę oraz szczyptę pieprzu. Gotujemy 3-4 minuty.

Zupę podałam Stachowi z kawałkami tortilli podgrzanej na suchej patelni, jednak nie był nią zainteresowany. Zupy zjadł miseczkę.

DSC_0407

DSC_0450

Miseczka – EZPZ

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Reply Anna Wrzesień 22, 2017 at 7:41 am

    Czy imbir ma tylko oddać smak gorltujac się tylko te 3-4min czy również zmiksowac

    • Reply Marta Wrzesień 22, 2017 at 7:25 pm

      Oj faktycznie wkradł się błąd. Imbir dodajemy w tym czasie co kalafiora i razem miksujemy. Już poprawiłam w przepisie. Dziękuję za czujność 🙂

  • Reply JustKuz Październik 5, 2017 at 9:45 am

    Na ile porcji wystarczy zupy w tych proporcjach?

    • Reply Marta Październik 5, 2017 at 7:07 pm

      2 – 3 w zależności od ich wielkości 🙂

    Dodaj komentarz