Jeżeli miałabym wybrać dwa produkty, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią, to z pewnością byłyby to dynia i jabłka. Jabłka na ciepło, które dodatkowo pachną cynamonem. Jabłka pieczone, owsianka z jabłkami, szarlotka nigdy nie smakują tak dobrze jak właśnie teraz. Ostatnio przypomniało mi się o daniu, które nie tylko pachnie jabłkami i cynamonem, ale kojarzy mi się też z przedszkolem. W ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ i Lassig chciałam Wam dziś pokazać mój sposób na zapiekany ryż z jabłkami, który możecie podać dziecku na drugie śniadanie, obiad czy podwieczorek.
Składniki (1 porcja):
– 2, 3 łyżki ryżu (przed ugotowaniem)
– 4 łyżki musu jabłkowego,
– szczypta cynamonu,
– coś do dosłodzenia (opcjonalnie). Ja unikam cukru więc dodałam łyżeczkę miodu. Możecie ją zastąpić cukrem, syropem klonowym, melasą czy innym ‚słodzikiem’.
Przygotowanie:
– Przygotowujemy mus jabłkowy. Dusimy pokrojone w kawałki jabłka. Ja robię to w Babycook Beaba. Możecie też zrobić to w zwykłym garnku – pokrojone wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu (trwa to jednak znacznie dłużej). Ja często przygotowuję więcej musu, porcjuję i zamrażam na kolejny raz.
– Gotujemy ryż np. w koszyczku do gotowania makaronu/ryżu/kaszy Babycook.
– Do gotowego (lub rozmrożonego) musu dodajemy cynamon i ewentualnie coś do dosłodzenia. Dokładnie mieszamy.
– Do ryżu dodajemy 3/4 przygotowanego wcześniej musu z cynamonem i mieszamy. Przekładamy do miseczki w której będziemy zapiekać. Na wierzch układamy pozostałą część musu. Ja zapiekam w miseczce HappyBowl EZPZ.
– Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Babycook Beaba – TU
Silikonowy pojemnik do mrożenia Beaba – TU
Miseczka HappyBowl EZPZ – TU
Śliniak Beaba – TU
Łyżka Lassig – TU
No Comments