Obiady, PRZEPISY, Różne

#zdrowegotowanie – ryż zapiekany z jabłkami

Jeżeli miałabym wybrać dwa produkty, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią, to z pewnością byłyby to dynia i jabłka. Jabłka na ciepło, które dodatkowo pachną cynamonem. Jabłka pieczone, owsianka z jabłkami, szarlotka nigdy nie smakują tak dobrze jak właśnie teraz. Ostatnio przypomniało mi się o daniu, które nie tylko pachnie jabłkami i cynamonem, ale kojarzy mi się też z przedszkolem. W ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ i Lassig chciałam Wam dziś pokazać mój sposób na zapiekany ryż z jabłkami, który możecie podać dziecku na drugie śniadanie, obiad czy podwieczorek.

Składniki (1 porcja):

– 2, 3 łyżki ryżu (przed ugotowaniem)

– 4 łyżki musu jabłkowego,

– szczypta cynamonu,

– coś do dosłodzenia (opcjonalnie). Ja unikam cukru więc dodałam łyżeczkę miodu. Możecie ją zastąpić cukrem, syropem klonowym, melasą czy innym ‚słodzikiem’.

dsc_0149

Przygotowanie:

– Przygotowujemy mus jabłkowy. Dusimy pokrojone w kawałki jabłka. Ja robię to w Babycook Beaba. Możecie też zrobić to w zwykłym garnku – pokrojone wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu (trwa to jednak znacznie dłużej). Ja często przygotowuję więcej musu, porcjuję i zamrażam na kolejny raz.

– Gotujemy ryż np. w koszyczku do gotowania makaronu/ryżu/kaszy Babycook.

– Do gotowego (lub rozmrożonego) musu dodajemy cynamon i ewentualnie coś do dosłodzenia. Dokładnie mieszamy.

– Do ryżu dodajemy 3/4 przygotowanego wcześniej musu z cynamonem i mieszamy. Przekładamy do miseczki w której będziemy zapiekać. Na wierzch układamy pozostałą część musu. Ja zapiekam w miseczce HappyBowl EZPZ.

– Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

dsc_0039

dsc_0084

dsc_0198

dsc_0217

dsc_0230

 

Babycook Beaba – TU

Silikonowy pojemnik do mrożenia Beaba – TU

Miseczka HappyBowl EZPZ – TU

Śliniak Beaba – TU

Łyżka Lassig – TU

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.