Obiady, PRZEPISY, Ryby

#zdrowegotowanie – Pulpety z łososia w sosie pomidorowym

Zrobiłam Staśkowi rybne pulpety, trochę inne niż zazwyczaj. Usiadłam z nim przy stole. Na talerzu mieliśmy to samo, tyle, że jemu pulpety pokroiłam. Chciałam, żeby łatwiej mu było nadziewać na widelec i jeść, a zaczęło się wypluwanie. Już myślałam, że oznacza to koniec jedzenia, że cały obiad wyląduje w koszu. Zaczął jednak pokazywać palcem, że chce jeść ode mnie z talerza. Dałam mu więc całego pulpeta do jego miseczki i… zaskoczenie. Od razu nadział na widelec i zaczął z dumą na twarzy wcinać. Dziś w ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ, Lassig – pulpety z łososia w sosie pomidorowym dla całej rodziny.

Składniki na obiad dla całej rodziny (około 18 małych pulpetów)

– 300 g fileta z łososia,

– jajko,

– 2 łyżki bułki tartej (ja ścieram sama) + odrobina do obtoczenia pulpetów,

– pieprz,

– odrobina soli,

– posiekany koperek,

– odrobina skórki z cytryny,

– pomidory w puszce lub pulpa pomidorowa (ja mam własnoręcznie przygotowywany przecier),

– czosnek.

Przygotowywanie:

– Łososia miksujemy na gładką masę, ja robię to w Beaba Babycook.

– Dodajemy jajko, bułkę, skórkę z cytryny, koperek oraz przyprawy i wszystko razem miksujemy.

– Z masy lepimy małe pulpeciki, dodatkowo obtaczając je w bułce tartej.

– Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Zamiast smażyć można ugotować pulpety na parze lub w sosie.

– Gdy pulpety się przyrumienią, wyciskamy na patelnię czosnek i chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i wszystko dusimy.

Najlepiej podawać pulpety w sosie z makaronem.

mix

dsc_0521

 

 

Beaba Babycook – TU

Miseczka EZPZ – TU

Śliniak Lassig – TU

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply JustynaK Listopad 27, 2016 at 9:53 pm

    Yummyy ??

    • Reply Marta Listopad 28, 2016 at 6:38 pm

      🙂

    Dodaj komentarz