Desery, PRZEPISY

#zdrowegotowanie – Muffinki z kaszy jaglanej z bananem

Mam słabość do deserów. Uwielbiam ciasta, ciasteczka, czekoladki. W związku z tym, że Stasiek kupnych słodyczy nie je, a przykład idzie z góry, sama też staram się ograniczać kupowanie słodkości. Coraz częściej piekę więc coś w domu. Dziś w ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ, Lassig jeden z takich deserów – muffinki z kaszy jaglanej z bananem. Można je podać dziecku nie tylko na deser, ale też na drugie śniadanie, podwieczorek czy zabrać ze sobą na spacer. W każdej babeczce dodatkowo znajduje się niespodzianka.

Składniki :

– 4 łyżki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),

– 8 łyżek mąki,

– jajko,

– pół szklanki mleka,

– 1/4 szklanki oleju, ja użyłam rzepakowego,

– 1,5 łyżki miodu,

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

– banan,

– 2 łyżeczki kakao,

– garść rodzynek (opcjonalnie).

dsc_0472

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę jaglaną. Ja gotowałam w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu/kaszy Babycook Beaba. Pozostawiamy do ostygnięcia.

– Rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.

– W jednej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, mleko, miód oraz pół rozgniecionego banana.

– W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sodę oraz kakao.

– Mieszamy wszystko razem, na koniec dodając ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną oraz odsączone z wody rodzynki.

– Pozostałe pół banana kroimy na plasterki.

– Napełniamy formę do muffinek lub papilotki do połowy ciastem, kładziemy plasterek banana i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Napełniamy foremki ciastem do około 3/4 wysokości.

– Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

dsc_0654

dsc_0671

 

Babycook Beaba – TU

Silikonowa forma w której piekłam muffinki Beaba – TU

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

14 komentarzy

  • Reply Pyzuszkowo Gr Listopad 7, 2016 at 8:36 pm

    Przepis zapisany 🙂 koniecznie musimy to wypróbować 🙂 Staś przeslodki <3

    • Reply Marta Listopad 8, 2016 at 10:51 am

      Dzięki 🙂 i próbujcie dziewczyny 🙂

  • Reply Aga Listopad 7, 2016 at 9:06 pm

    Też wypróbuję 🙂 teraz pytanie z innej beczki- czym „kierujecie” się wychowując synka? jakieś poradniki, własna intuicja? Mam 1,5 rocznego syna i masę dylematów jak postępować, czym się kierować, jak reagować na złość, bicie, jak mówić i jak go słuchać itp…Czytam książki, wskazówki ale nie podobają mi się narzucane tam sposoby. Bliżej mi do metod Montessori ale niestety dla takich maluchów mało jest porad. Może napisz jakie Ty masz podejście?

    pozdrawiam, A.

    • Reply Marta Listopad 8, 2016 at 11:13 am

      Ale mnie zaskoczyłaś tym pytaniem, może faktycznie kiedyś o tym napiszę 🙂 też nie lubię książek i poradników na ten temat, uważam,że każde dziecko jest inne więc ciężko znaleźć jakąś złota zasadę która będzie działała na wszystkie. W moim przypadku, z racji skończonych studiów, dużo dała wieloletnia praca z dziećmi, zarówno w przedszkolu, poradni jak i kiedyś, przez kilka miesięcy na studiach w żłobku. W tego typu miejscach oprócz tego, że sporo się nauczyłam o dzieciach, ich zachowaniach, o tym jak reagować na trudne sytuacje, napatrzyłam się też dużo na rodziców i to jakie podejście do dzieci prezentują, jak i czy z nimi rozmawiają, czy są konsekwentni itd. Zachowanie i podejście rodziców w bardzo dużej mierze wpływało na to jak zachowywało się dziecko. Staram się cały czas pamiętać o tym jak nie chce żeby zachowywał się Stasiek. Kieruję się głównie intuicją i zdrowym rozsądkiem, a najważniejsze żeby Stasiek wyrósł na szczęśliwego i samodzielnego człowieka, który szanuje też innych a nie myśli tylko o sobie (co niestety jest chyba głównym problemem obecnie). Obiecuję pomyśleć o poście na ten temat 🙂
      Pozdrawiam

      • Reply Anna Styczeń 17, 2017 at 3:57 pm

        Tez bardzo chętnie przeczytałabym taki post. Pozdrawiam serdecznie

        • Reply Marta Styczeń 24, 2017 at 11:29 am

          Spróbuję coś w najbliższym czasie na ten temat napisać 🙂

  • Reply Karolina Listopad 9, 2016 at 9:01 am

    Czy można obejść się bez kakao :-)? Pozdrawiam

    • Reply Marta Listopad 9, 2016 at 7:33 pm

      Pewnie że tak 🙂

  • Reply Aneta Marzec 13, 2017 at 4:59 pm

    A bez miodu można zrobić bo zabrakło mi :/

    • Reply Marta Marzec 13, 2017 at 5:22 pm

      Można 🙂 możesz go albo pominąć albo zastąpić np syropem klonowym czy cukrem

  • Reply Anka Październik 22, 2017 at 1:01 pm

    Muffinki przepyszne, szybkie do zrobienia, więc już wiele razy je robiłam. Teraz robię z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Jedynym problemem jest to, że słabo mi wyrastają. Co może być przyczyną?

    • Reply Marta Październik 22, 2017 at 7:40 pm

      One są dość ciężkie więc bardzo duże nie wyrosną. Może ewentualnie spróbuj zastąpić sodę płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Bardzo się ciesze, że smakują 🙂

  • Reply Grzatka Marzec 4, 2018 at 12:05 am

    Mój ulubiony przepis!!!!!! <3 Serio. Choć ja gniotę całego banana, bo tak bardziej mi smakuje. Dla starszych dzieciaczków i dorosłych smakoszy ja dodaję około 50 g gorzkiej czekolady w kostkę. Wtedy są słodsze i naprawdę czekoladowe 🙂 Czekolada zupełnie zabija smak kaszy jaglanej, która jest dość specyficzna. Rodzynki też zawsze dodajemy bo lubimy 🙂 Można wtedy dodać mniej miodu.

    • Reply Marta Marzec 4, 2018 at 7:51 pm

      Super !!! Bardzo się cieszę 🙂 super pomysł z czekoladą, z pewnością wypróbuję 🙂 Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.