Kluski, Obiady, PRZEPISY

#zdrowegotowanie i sos brokułowy

Cykl #zdrowegotowanie pojawia się na blogu od jakiegoś czasu. Ostatnio pisałam o tym, że chciałabym pokazać Wam w jaki sposób ‚przemycić’ dzieciom warzywa, jak sprawić żeby pojawiało się ich w diecie więcej. Dziś przepis z brokułem.

Składniki:

– pół brokuła,

– pół ząbka czosnku,

– 2 łyżki pestek dyni,

– czubata łyżka sera mascarpone,

– 4 pomidory suszone,

– garść liści bazylii,

– szczypta słodkiej papryki,

– szczypta pieprzu i soli,

– oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Zostawiamy do ostygnięcia. Ja gotowałam go w Beaba Babycook. Ugotowałam półtorej koszyczka (bo pół pierwszego zjadł Ignacy).

Pestki dyni wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć prze około 2 minuty.

Brokuła oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Użyłam do tego także Babycooka. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Sos wymieszać z makaronem .

Pozostały sos można przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodowce 2-3 dni. Wystarczy go wymieszać z ciepłym makaronem, sosu nie trzeba podgrzewać.

Beaba Babycook – tutaj

Silikonowy talerz z przyssawką Beaba – tutaj

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz