Dużą wagę przywiązuję do wspólnych obiadów. Już od dłuższego czasu Stasiek zawsze siedzi z nami przy stole i zazwyczaj nasze talerze wyglądają tak samo. To duże ułatwienie, ponieważ nie ma potrzeby oddzielnego gotowania dwóch obiadów (porcja Staśka jest tylko mniej doprawiona). Ostatnio pojawił się jednak mały problem i to nie ze Staśkiem, ale z Łukaszem…
Staram się, aby obiady Staśka były jak najzdrowsze, często gotuję mu mięso czy ryby na parze. Łukasz ostatnio jednak się zbuntował i stwierdził, że ma już dość pulpetów i mięsa przygotowywanego w ten sposób. Ja nie zamierzałam jednak przygotowywać innych obiadów dla Staśka i dla nas. Dziś chciałam pokazać Wam kolejny przepis w ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ oraz Lassig na mięso mielone w dwóch odsłonach. Jednej dla dziecka, drugiej dla dorosłych (chociaż dzieciom też z pewnością posmakuje). Największą jego zaletą jest jednak to, że obie wersje zrobicie w tym samym czasie. Wystarczy tylko podzielić przygotowane mięso na dwie części. Z jednej zrobić pulpety, które można ugotować na parze, z drugiej usmażyć kotlety.
Składniki:
– pierś z indyka (około 300g),
– 5 – 6 suszonych pomidorów,
– duży ząbek czosnku,
Przygotowanie:
– Kroimy pierś na kawałki i miksujemy lub mielimy razem z pomidorami, czosnkiem oraz oliwą. Ja wszystko miksuję w BabyCook Beaba.
– Dzielimy mięso na dwie części. Z jednej robimy małe pulpeciki. Z drugiej formujemy kotlety.
– Pulpeciki gotujemy na parze. Ja używam do tego BabyCook. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor.
Stasiek jadł pulpety z kaszą kuskus oraz sosem koperkowym – jogurt naturalny z drobno posiekanym koperkiem i szczypta pieprzu.
BabyCook Beaba – TU
Talerzyk Beaba – TU
2 komentarze
Czy podgrzewałaś jakoś sos koperkowy czy podałaś na zimno?
Lekko podgrzewałam ale nie zagotowywalam