Mięso, Obiady, PRZEPISY

#zdrowegotowanie dla całej rodziny – kotlety/pulpety z indyka

Dużą wagę przywiązuję do wspólnych obiadów. Już od dłuższego czasu Stasiek zawsze siedzi z nami przy stole i zazwyczaj nasze talerze wyglądają tak samo. To duże ułatwienie, ponieważ nie ma potrzeby oddzielnego gotowania dwóch obiadów (porcja Staśka jest tylko mniej doprawiona). Ostatnio pojawił się jednak mały problem i to nie ze Staśkiem, ale z Łukaszem…

Staram się, aby obiady Staśka były jak najzdrowsze, często gotuję mu mięso czy ryby na parze. Łukasz ostatnio jednak się zbuntował i stwierdził, że ma już dość pulpetów i mięsa przygotowywanego w ten sposób. Ja nie zamierzałam jednak przygotowywać innych obiadów dla Staśka i dla nas. Dziś chciałam pokazać Wam kolejny przepis w ramach akcji #zdrowegotowanie z Beaba, EZPZ oraz Lassig na mięso mielone w dwóch odsłonach. Jednej dla dziecka, drugiej dla dorosłych (chociaż dzieciom też z pewnością posmakuje). Największą jego zaletą jest jednak to, że obie wersje zrobicie w tym samym czasie. Wystarczy tylko podzielić przygotowane mięso na dwie części. Z jednej zrobić pulpety, które można ugotować na parze, z drugiej usmażyć kotlety.

Składniki:

– pierś z indyka (około 300g),

– 5 – 6 suszonych pomidorów,

– duży ząbek czosnku,

– łyżka oliwy. dsc_0285

Przygotowanie:

– Kroimy pierś na kawałki i miksujemy lub mielimy razem z pomidorami, czosnkiem oraz oliwą. Ja wszystko miksuję w BabyCook Beaba.

– Dzielimy mięso na dwie części. Z jednej robimy małe pulpeciki. Z drugiej formujemy kotlety.

– Pulpeciki gotujemy na parze. Ja używam do tego BabyCook. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor.

Stasiek jadł pulpety z kaszą kuskus oraz sosem koperkowym – jogurt naturalny z drobno posiekanym koperkiem i szczypta pieprzu.

dsc_0390

dsc_0408

dsc_0450

dsc_0294

BabyCook Beaba – TU

Talerzyk Beaba – TU

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Marta Kwiecień 16, 2017 at 7:40 pm

    Czy podgrzewałaś jakoś sos koperkowy czy podałaś na zimno?

    • Reply Marta Kwiecień 17, 2017 at 6:11 pm

      Lekko podgrzewałam ale nie zagotowywalam

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.