Mięso, Obiady, PRZEPISY

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, bakłażanem i papryką – dla całej rodziny

Dziś przepis trochę nietypowy, bo wymagający większej ilości składników i czasu niż te, które zazwyczaj Wam pokazuje. Jest to jednak danie dla całej rodziny, a efekt z pewnością wynagrodzi poświęcony czas.

Kiedyś zapiekanki na obiad robiłam bardzo często. Odkąd pojawił się Stach jakoś nie było okazji. Właściwie to trochę o nich zapomniałam, przez co Stasiek nigdy wcześniej nie próbował tego typu dania . Dziś zastanawiając się co zrobić z kupionym ostatnio bakłażanem, przypomniał mi się jeden z przepisów z Kwestii Smaku i tak powstała moja, trochę zmieniona jego wersja.

Składniki (dla 4 osobowej rodziny):

– podwójna pierś z kurczaka (ewentualnie indyka),

– bakłażan pokrojony w kostkę,

– papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę,

– pół dużej cebuli lub jedna mała (ja użyłam czerwonej),

– szklanka przecieru pomidorowego, ja używam przecieru robionego przez siebie, jednak możecie użyć tych dostępnych w sklepach,

– pół kulki mozzarelli,

– posiekany duży ząbek czosnku,

– pieprz, sól,

– papryka słodka,

– ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie),

– około 250 – 300 g makaronu penne (lub innego, który lubicie),

– olej.

DSC_0034

Przygotowanie:

– Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.

– W rondelku podgrzewamy przecier pomidorowy z czosnkiem, przyprawami i ziołami. Przecier używany przeze mnie jest dość rzadki, więc podgrzewałam go bez przykrycia tak, aby trochę odparował. Jeżeli używacie gęstego przecieru podgrzewanie będzie trwało krócej.

– Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy drobno posiekaną pierś z kurczaka.

– Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojonego wcześniej bakłażana oraz paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną.

– Dodajemy cebulę i smażymy wszystko jeszcze przez około 3-4 minuty.

Jeżeli chcecie, aby porcja dla dorosłych była bardziej pikantna, wystarczy odłożyć trochę warzyw z mięsem dla dzieci, a pozostałą część doprawić według uznania.

– Mieszamy podsmażone warzywa i mięso z wcześniej ugotowanym makaronem oraz połową przygotowanego sosu pomidorowego.

– Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Polewamy pozostałym sosem, a na wierzchu kładziemy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.

DSC_0088

Porcję dla Staśka zapiekałam w miseczce EZPZ, która się do tego świetnie nadaje. Wyjęłam ją z piekarnika jakieś 5 minut wcześniej niż naszą zapiekankę, aby miseczka ostygła.

Staśkowi taka wersja makaronu bardzo smakowała, nie chciał jedynie rozpuszczonego sera.

Ps. Uprzedzając ewentualne pytania – miseczka z porcją Staśka została ustawiona na obrusie tylko do zdjęcia, później stała na tacce przy jego krzesełku 🙂

DSC_0100

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz