KUCHNIA, PRZEPISY, Różne

Sposoby na czerstwe pieczywo, które pokochają Wasze dzieci

Kiedy ostatnio zamieściłam na Instagramie i Facebooku zdjęcie jak podgrzewam czerstwe bułki żeby były świeże okazało się, że tylko 9% z Was znało ten sposób. To tylko jeden ze sposobów który stosuje aby nie wyrzucać pieczywa. Najlepsze w nich jest to, że chłopaki, a w szczególności Stach, każdy z nic uwielbia.

Oto sposoby na czerstwe pieczywo, który pokochają Wasze dzieci:

Chrupiące i ciepłe bułki jak prosto z piekarni

To właśnie sposób, który pokazałam na Instagramie. Aby bułki były jak prosto z piekarni, ciepłe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz należy zmoczyć papier do pieczenia. Najlepiej go pognieść i wsadzić pod wodę. Kładziecie na nim bułki i zawijacie. Potem wystarczy włożyć je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe!

Włoskie grzanki

Ostatnio nasze ulubione, Stach potrafi ich zjeść 4-5 na raz. Oprócz czerstwego chleba potrzebne są pomidory, pomidory suszone lub pasta pomidorowa, mozzarelle, oliwę z oliwek oraz zioła. Czerstwy chleb kroicie na kromki i skrapiacie oliwą z oliwek. Przekładacie chleb na patelnię grillową (ewentualnie można użyć zwykłej patelni). Kiedy jedna storna jest gotowa, odwracacie kromki i kładziecie na nich pokrojone w kosteczkę pomidory lub pastę oraz mozzarellę (w plasterkach lub drobno pokrojoną, jak lubicie). Podgrzewacie aż chleb się przyrumieni. Gotowe!

Tosty w jajku

Smak mojego dzieciństwa. Jajko należy roztrzepać widelcem, a następnie zamoczyć w nim czerstwe kromki chleba. Można dodatkowo je doprawić solą, pieprzem, słodką papryką czy ziołami. Następnie smażycie na oleju na złoty kolor. Jeżeli lubicie można dodatkowo położyć na nim ser aby się roztopił. Ja tak nie robię, ale mój tata je tosty tylko w tej postaci.

Grzanki do zupy

Jeżeli robicie zupy krem to takie grzanki będą super dodatkiem. Wystarczy, że pokroicie czerstwy chleb lub bułkę w kostkę, skropicie je oliwą z oliwek, posypiecie ziołami i delikatnie wymieszacie. Następnie wstawicie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, tak by nabrały złotego koloru.

Cynamonowa chałka

Propozycja na słodkie śniadanie. Potrzebne Wam będzie pół chałki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka syropu z agawy/miodu/ewentualnie cukru oraz łyżeczka cynamonu. Wszystkie składniki roztrzepujecie tak żeby się połączyły. Moczycie chałkę w jajecznej masie i smażycie na maśle. Najlepsze są z dżemem.

Ciekawa jestem czy macie jakieś inne, sprawdzone sposoby na czerstwe pieczywo?

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Alina Sierpień 10, 2018 at 6:37 pm

    Ja chałkę mniej zdrowo jem – mieszam cukier trzcinowy z cynamonem i obtaczam w tym świeżo usmażoną chałkę. Na to świeże truskawki <3
    Oczywiście jem tak jak syna nie ma w pobliżu ;p

    • Reply Marta Sierpień 10, 2018 at 7:18 pm

      Oooo brzmi super chyba następnym razem też się ukryję przed chłopakami 🙂

    Dodaj komentarz