Obiady, Placki, PRZEPISY

Racuchy drożdżowe

Na blogu staram się pokazywać jak łatwo i zdrowo gotować dla dzieci. Ten przepis do najzdrowszych zapewne nie należy, jednak jest to smak dzieciństwa. Smak, który chcę, żeby Stasiek poznał. Tak więc dziś przepis od dziadka mojego szwagra na najlepsze racuchy drożdżowe.

Składniki podam na racuchy dla całej rodziny (2 dorosłych i Stasiek), bo nie ma sensu robić ich tylko dla dziecka. Gwarantuję, że znikną zanim się obejrzycie:

– 2 szklanki mąki,

– pół szklanki ciepłego mleka,

– 1/3 kostki drożdży,

– szczypta soli,

– 2 – 3 łyżki cukru,

– 2 łyżki alkoholu np. spirytusu, wódki, ewentualnie octu – nie jest on wyczuwalny, a dzięki temu racuchy nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia,

– 3 jajka,

– olej do smażenia.

Przygotowanie:

– Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku. Dodajemy 3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

– Dodajemy resztę mąki, sól, cukier, alkohol i jajka i wszystko mieszamy. Konsystencją ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli jest za gęste dodajemy trochę mleka.

– Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

– Nakładamy łyżką na rozgrzany olej.

Racuchy najlepiej podawać obsypane cukrem pudrem.

Stasiek zjadł ostatnio trzy, chociaż pewnie gdybym mu pozwoliła byłoby ich znacznie więcej.

dsc_0793

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Karina Styczeń 12, 2017 at 10:35 pm

    Jezu teraz nie bede mogla zasnac:)ale mi smaka narobilas:)a tych drozdzy to mniej wiecej ile? Moje opakowanie ma 50g(norweskie bo tu mieszkam)a nie wiem ile gramowe sa w Polsce:)pozdrawiam

    • Reply Marta Styczeń 14, 2017 at 9:14 pm

      🙂 u nas sprzedawane są w opakowaniach po 100 g, więc takich norweskich użyj prawie całe opakowanie 🙂 Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.