Obiady, PRZEPISY, Ryby

Pulpety łososiem teriyaki i kaszą kuskus

Składniki (na około 15 pulpetów)

– 150 g fileta z łososia (pozbawionego skóry i ewentualnych ości),

– jajko,

–7 łyżek kaszy kuskus (można zastąpić kaszą jaglaną),

– ćwiartka ugotowanej marchewki,

– 4 łyżki bułki tartej (ja ścieram sama) + odrobina do obtoczenia pulpetów,

Marynata teriyaki:

– 3 łyżki sosu sojowego (używam takiego z mniejszą zawartością soli – taki),

– 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,

– łyżka soku z cytryny,

– łyżeczka startego imbiru.

Przygotowywanie:

– Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej łososia i pozostawić go w niej przez minimum godzinę.

– Przekładamy łososia do naczynia do zapiekania i polewamy go marynatą.

– Pieczemy łososia w 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Później rozdrabniamy go widelcem i dodajemy resztkę marynaty. Mieszamy.

– Zalewamy kaszę kuskus wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu.

– W tym czasie drobno siekamy marchewkę.

– Mieszamy łososia, kaszę, marchewkę, jajko oraz bułkę tartą. Dokładanie mieszamy.

– Z masy lepimy małe pulpeciki, dodatkowo obtaczając je w bułce tartej.

– Smażymy na oleju na złoty kolor.

Pulpety jedliśmy z warzywnymi frytkami – ziemniakami, marchewką oraz pietruszką.

DSC_0237

Talerzyk – Lassig

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz