DSC_0584
Mięso, Obiady, PRZEPISY

Pulpeciki w sosie pomidorowym według Jamiego Oliviera

Do niedawna Stach nie jadał prawie w ogóle mięsa. Niekiedy udawało się je przemycić w zupie czy omlecie. Trzy, cztery miesiące temu całkiem mu się odmieniło. Stał się fanem mięsa. To jak wcina kiełbasę czasem mnie aż zaskakuję. Co prawda nie rezygnujemy z placków i klusek, jednak coraz więcej u nas obiadów mięsnych. Dziś chciałam Wam pokazać jeden z nich, który jest jednym z moich ulubionych. Wymaga on co prawda trochę pracy ale jest wart zachodu. Przepis na te mega pyszne pulpeciki (u mnie w wersji mini) pochodzi z książki Jamiego Olivera ‚Każdy może gotować’. Książkę, jak i samego Jamiego bardzo lubię, a strona z pulpetami jest w niej najbrudniejsza.

Składniki (obiad dla 4 osób):

– 400 g mięsa mielonego,

– 12 krakersów,

– 2 łyżeczki musztardy,

– jajko,

– garść drobno posiekanego, świeżego rozmarynu,

– łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,

– pieprz, sól,

– oliwa

Sos:

– przecier pomidorowy (ręcznie robiony, w butelce lub kartoniku),

– cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– dwie garście świeżej bazylii,

– sól, pieprz.

Przygotowanie:

– Kruszymy krakersy.

– Do mięsa mielonego dodajemy krakersy, musztardę, jajko, zioła i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy na jednolitą masę.

– Formujemy małe pulpeciki. Przekładamy je na talerz i polewamy lekko oliwą.

– Smażymy pulpeciki na suchej patelni (wystarczy oliwa, którą były polane) tak by były chrupiące.

Sos:

– Drobno siekamy cebulę i czosnek.

– Smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

– Dodajemy przecier pomidorowy i posiekane listki bazylii.

– Doprawiamy do smaku.

– Przekładamy pulpeciki do sosu i razem podgrzewamy.

Podajemy z makaronem, posypane listkami bazylii i serem.

Miseczka – EZPZ

DSC_0563

DSC_0597

Zapisz

Previous Post Next Post

6 komentarzy

  • Reply majka Sierpień 12, 2017 at 8:10 pm

    kolejny fajny przepis! dzięki!
    jakich krakersów użyłaś?

    • Reply Marta Sierpień 12, 2017 at 8:38 pm

      Dzięki 🙂 Łukasz kupił krakersy w Lidlu, ale wcześniej jak robiłam pulpety to najczęściej używałam krakersów Krakus.

  • Reply majka Sierpień 16, 2017 at 8:02 pm

    dość często robię dla moich dzieciaków pulpety lub kotleciki, ale nigdy nie dodawałam krakersów, zobaczymy jak wyjdą 🙂
    zwykle dodaje starkowaną marchewkę, cukinie, cebulkę, zioła, otręby czy płatki jaglane lub upieczone warzywa

    • Reply Marta Sierpień 17, 2017 at 7:53 pm

      Z krakersami są super, spróbuj koniecznie 🙂 ja następnym razem spróbuję z płatkami albo otrębami 🙂

  • Reply Marta Sierpień 22, 2017 at 1:28 pm

    Zrobiłam je dziś, ale z braku krakersów dodałam pokruszone paluchy Grissini (te z Biedronki, z oliwą z oliwek). Sos zrobiłam z pomidorów krojonych z puszki, dodałam śmietankę 30%. Wyszło pycha. A Jamie jest boski.. I ten jego akcent <3 😀 Pozdrawiam!

    • Reply Marta Sierpień 23, 2017 at 7:53 pm

      Fajny pomysł z paluchami, też muszę wypróbować 🙂 A Jamie faktycznie jest super, bardzo lubię i jego programy i jego książki, bo jest tak mega pozytywny 🙂

    Dodaj komentarz