DSC_0915
KUCHNIA, Przepisy

Placki z warzyw z rosołu

Nie lubię sałatki warzywnej więc zawsze miałam problem co zrobić z warzywami, które zostają z gotowania rosołu. Kiedy okazało się, że Stasiek jest fanem placków wszelkich, wymyśliłam z nich placki.

Składniki:

–  ugotowane warzywa (u nas tym razem była to tylko jedna marchewka i pietruszka, jednak możecie użyć też innych warzyw),

– jajko,

– 3 – 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej),

dodatkowo placki były podane z brokułem oraz jogurtem naturalnym.

DSC_0903

Przygotowanie:

– Ugotowane warzywa z rosołu ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

– Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt lejąca dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

– Smażymy na odrobinie oleju rzepakowego na złoty kolor.

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Karolina Czerwiec 28, 2016 at 9:22 pm

    Super!! Wlasnie brak mi było pomysłu co z nimi zrobić, oprocz oczywiście zjedzenia samych marchewek;)

  • Reply Jak wykorzystać resztki i nie marnować jedzenia? - ZORGANIZOWANA Czerwiec 5, 2017 at 5:00 am

    […] – kotlety z warzyw z rosołu, placki z warzyw, zupa […]

  • Dodaj komentarz