Obiady, Placki, PRZEPISY

Placki z cukinii z serem ‚feta’

Składniki (na porcje dla 3 osób):

– dwie nieduże cukinie,

– 150-200 g sera typu ‚feta’,

– 2 jajka,

– 6-7 łyżek mąki pszennej,

– garść posiekanej natki pietruszki,

– pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie),

– pieprz,

– olej.

Przygotowanie:

– Ścieramy cukinię na tarce (ze skórką). Odstawiamy na około 10 minut.

– Odlać wodę i lekko odsączyć cukinię.

– Do startej cukinii dodać jajko, mąkę, natkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać.

– Dodać pokruszony ser typu ‚feta’ i delikatnie wymieszać.

– Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Placki można upiec też w piekarniku, ale potrwa to dłużej.

Chłopakom placki podałam z jogurtem naturalnym, pomidorami i papryką. Stach dodatkowych warzyw nie chciał, Ignaś zjadł je z pomidorami.

Talerzyk – EZPZ

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz