Obiady, Placki, PRZEPISY

Placki warzywne z kaszą kuskus

Składniki:

– 4 łyżki kaszy kuskus,

– marchewka,

– kawałek kalafiora,

– pół niewielkiej cukinii,

– pół szalotki,

– jajko,

– 4 – 5 łyżek maki,

– pieprz,

– słodka papryka.

DSC_0759

Przygotowanie:

– Zalewamy kaszę kuskus wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu.

– Gotujemy warzywa. Ja gotowałam warzywa na parze w Babycook.

– W tym czasie drobno siekamy i podsmażamy szalotkę.

– Ugotowane, lekko przestudzone warzywa rozgniatamy widelcem i dodajemy szalotkę oraz kaszę. Wszystko mieszamy.

– Do masy dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy pieprz oraz paprykę.

– Dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki.

– Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy na złoty kolor.

Stasiek jadł placki z jogurtem naturalnym wymieszanym z koperkiem.

DSC_0776

DSC_0802

Zapisz

Previous Post Next Post

6 komentarzy

  • Reply EmiliaiZosia Styczeń 31, 2018 at 11:59 am

    Myśli Pani że można te placki upiec ?

    • Reply Marta Styczeń 31, 2018 at 7:39 pm

      Myślę że można spróbować tylko delikatnie skropiłabym je oliwą.

  • Reply EmiliaiZosia Styczeń 31, 2018 at 8:33 pm

    Super. Spróbuje i dam znać co wyszło 😀

    • Reply Marta Luty 2, 2018 at 9:32 pm

      Koniecznie daj znać 🙂

  • Reply EmiliaiZosia Luty 8, 2018 at 5:37 pm

    Upiekłam i wyszlu,są super. Posmarowałam papier do pieczenia olejem i w połowie pieczenia przewróciłam na drugą stronę. Piekłam do lekkiego zrumienienia.

    • Reply Marta Luty 14, 2018 at 5:18 am

      Super ze piszesz bo byłam ciekawa czy się udały 🙂 No i cieszę się że smakowały 🙂

    Dodaj komentarz