KUCHNIA, Placki, PRZEPISY

Placki jaglano – kokosowe

Składniki (na 8 – 9 placków):

– 1/3 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) czyli niecała szklanka ugotowanej kaszy,

gęsta cześć mleczka kokosowego z puszki (około połowa puszki), 

– jajko,

3 łyżki wiórków kokosowych, 

– 6 – 7 łyżek mąki (u mnie pszenna), 

3 łyżki syropu klonowego, 

– olej.

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Ja miałam kasze ugotowaną dzień wcześniej. 

Do ugotowanej kaszy dodajemy mleczko, jajko i wszystko miksujemy na jednolitą, gładką masę.

Do masy dodajemy wiórki, syrop klonowy oraz mąkę. Łyżką dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

– Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy na złoty kolor.

Chłopaki placki jedli z pokrojoną gruszką.

DSC_0667

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz