Składniki (na 8 – 9 placków):
– 1/3 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) czyli niecała szklanka ugotowanej kaszy,
– gęsta cześć mleczka kokosowego z puszki (około połowa puszki),
– jajko,
– 3 łyżki wiórków kokosowych,
– 6 – 7 łyżek mąki (u mnie pszenna),
– 3 łyżki syropu klonowego,
– olej.
Przygotowanie:
– Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Ja miałam kasze ugotowaną dzień wcześniej.
– Do ugotowanej kaszy dodajemy mleczko, jajko i wszystko miksujemy na jednolitą, gładką masę.
– Do masy dodajemy wiórki, syrop klonowy oraz mąkę. Łyżką dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
– Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy na złoty kolor.
Chłopaki placki jedli z pokrojoną gruszką.
No Comments