Obiady, PRZEPISY, Ryby

Pieczony łosoś z porami i marchewką

Składniki (na obiad dla rodziców i dziecka):

– około 300 g fileta z łososia (bez skóry),

– pół dużego pora,

– duża marchewka,

– czubata łyżeczka musztardy,

– 100 g śmietany 18%,

– 2 ząbki czosnku,

– pieprz,

– pół szklanki wody lub bulionu warzywnego,

– olej.

DSC_0973

Przygotowywanie:

–Kroimy pora w plasterki, a plasterki na pół.

– Na grubych oczkach ścieramy marchewkę.

– Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pora i podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy.

– Dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Zalewamy wszystko wodą lub bulionem i wszystko dusimy przez kilka minut aż warzywa będą miękkie, a woda/bulion w odparuje.

– Dodajemy musztardę, śmietanę i wszystko dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.

– Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanki lub jeżeli macie patelnię, którą można wstawić do piekarnika zostawiamy je na niej.

– Filety z łososia posypujemy pieprzem, solą i układamy je na warzywach.

– Wszystko wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Łososia jedliśmy z gotowanymi ziemniakami.

DSC_0021

DSC_0037

DSC_0047

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz