Przekąski, PRZEPISY, Śniadania

Pasta z bobu

Bób to jedno z warzyw za którym osobiście nie przepadam. Za to Łukasz i jak się okazało w tym roku, też chłopaki, bób uwielbiają. Do tego stopnia, że Stach codziennie pyta ‚czy dziś ugotujemy sobie bobik?’.

Składniki:

– 1,5 szklanki bobu,

– 1/3 cebuli,

– ząbek czosnku,

– 5-6 łyżek oliwy z oliwek,

– sól do smaku,

– płaska łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Gotujemy bób w osolonej wodzie aż będzie miękki. Zostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.

Cebulę przesmażamy na oleju, po chwili dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy uważając aby czosnek się nie przypalił.

Przekładamy wszystkie składniki do pojemnika i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy czarnuszkę.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.