Przekąski, PRZEPISY, Śniadania

Pasta z bobu

Bób to jedno z warzyw za którym osobiście nie przepadam. Za to Łukasz i jak się okazało w tym roku, też chłopaki, bób uwielbiają. Do tego stopnia, że Stach codziennie pyta ‚czy dziś ugotujemy sobie bobik?’.

Składniki:

– 1,5 szklanki bobu,

– 1/3 cebuli,

– ząbek czosnku,

– 5-6 łyżek oliwy z oliwek,

– sól do smaku,

– płaska łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Gotujemy bób w osolonej wodzie aż będzie miękki. Zostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.

Cebulę przesmażamy na oleju, po chwili dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy uważając aby czosnek się nie przypalił.

Przekładamy wszystkie składniki do pojemnika i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy czarnuszkę.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz