PRZEPISY, Zupy

Zupa ogórkowa z płatkami ryżowymi

Zupa, którą zna chyba każdy, która pewnie dla nikogo nie będzie zaskoczeniem – ogórkowa. U nas w wersji z płatkami ryżowymi, ponieważ Stasiek ostatnio namiętnie wypluwa ziemniaki z zupy.

Składniki (2 porcje):

– marchewka,

– pietruszka,

– kawałek selera,

– garść płatków ryżowych,

– ugotowana wcześniej cielęcina lub inne mięso,

– ogórek kiszony najlepiej własnej roboty.

DSC_0149P

Przygotowanie:

– Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce i gotujemy wywar warzywny.

– Dodajemy płatki ryżowe i posiekane mięso. Gotujemy wszystko aż płatki będą miękkie. Na koniec dodajemy startego ogórka i gotujemy jeszcze chwile.

W związku z tym, że ogórek był w słoiku dobrze doprawiony, nie dodaje do zupy już żadnych przypraw.

 

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Joanna Wrzesień 3, 2017 at 10:34 am

    Witam,
    a kiedy można podać dziecku ogórka kiszonego? Dałam Martynce do polizania, gdy miała 8 mcy (teraz ma 9) i bardzo jej smakował. Ale ogórki kiszone są dość słone, stąd moje pytanie….

    • Reply Marta Wrzesień 4, 2017 at 5:28 am

      Z solą najlepiej poczekać aż skończy dziecko rok. Co prawda w garnku zupy gdzie startych ogórków będzie niewiele ilość soli będzie mała.

    Dodaj komentarz