Robótki ręczne, ZABAWA

Naturalnie barwione jajka na Wielkanoc

Wielkanoc już za niecały tydzień. Ruszyłam wreszcie ze świątecznymi przygotowaniami na poważnie. Wymyśliłam sobie, że sama zafarbuje jajka naturalnymi barwnikami. Naoglądałam się zdjęć na pinterest, poczytałam, przez dwa dni gotowałam jajka w różnych wywarach. Oto co mi wyszło.

Do samodzielnego wykonania pisanek potrzebne są:

– jajka (najlepiej takie z jak najjaśniejszą skorupką),

– naturalne barwniki,

– ocet,

– woda.

Jajka przygotowałam na dwa sposoby w zależności od tego jak intensywny kolor chciałam uzyskać.

Pierwszy sposób pozwalający uzyskać bardziej intensywne kolory polega na włożeniu jajek do gotującego się wywaru i gotowanie ich razem z nim przez jakieś 20-25 minut. Następnie należy wyjąć i przełożyć jajka do innego naczynia, zalać je wywarem (najlepiej przecedzonym przez sitko), dodać łyżkę octu i zostawić jajka na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Drugi sposób polega na włożeniu ugotowanych wcześniej jajek do zimnego wywaru i zostawieniu ich w nim na noc.

 

Przygotowałam kilka wywarów, dzięki którym uzyskałam różne kolory. Do ich zrobienia użyłam:

– Czerwonej kapusty -NIEBIESKI . Uzyskałam dwa odcienie. Ciemno niebieski – jajka gotowane z kapustą, następnie zostawione na minimum 4 godziny. Jasno niebieski – ugotowane wcześniej jajko włożone do wywaru. Wywar – pół małej kapusty na 2,5 szklanki wody.

Łupiny cebuli – BRĄZOWY . użyłam łupin z jasnej i z czerwonej cebuli. Ciemny brązowy – jajka gotowane w łupinach, następnie zostawione na minimum 4 godziny. Jasno brązowy – ugotowane wcześniej jajko włożone do wywaru. Wywar – łupiny z 8 cebul na 2,5 szklanki wody.

Kurkuma – ŻÓŁTY . Jaśniejszy żółty – jajko z białą skorupką gotowane w wywarze, następnie zostawione na minimum 4 godziny. Pomarańczowy – jajko z ciemną skorupką gotowane w wywarze, następnie zostawione na minimum 4 godziny. Wywar – torebka kurkumy na 2,5 szklanki wody.

Buraki – RÓŻOWY, a raczej sino różowy. Robiłam do tego wywaru dwa podejścia. W obu przypadkach efekt był taki sam. Wywar – 4 buraki na 2,5 szklanki wody.

Herbata z hibiskusem – Ciemny granat. Myślę, że gdybym do wywaru użyła mniejszej ilości herbaty kolor byłby mniej intensywny, bardziej różowy. Wywar – około 60g herbaty z hibiskusem na 2,5 szklanki wody.

Na co warto zwrócić uwagę podczas farbowania:

– najlepiej wybierać jajka o jak najjaśniejszej skorupce,

– przed farbowaniem należy jajka dokładnie umyć, najlepiej wodą z odrobiną octu,

– podczas farbowania jajka powinny być w całości zanurzone w wywarze,

– ufarbowane jajka najlepiej przetrzeć oliwą dzięki czemu będą świecące.

 

Efekty jakie uzyskałam nie są tymi wymarzonymi przeze mnie, przynajmniej nie wszystkie. Nie mniej jednak uważam, że i tak mamy najładniejsze pisanki, bo zostały zrobione samodzielnie. Część z nich dodatkowo Stach ozdobił flamastrami i naklejkami.

 

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz