Obiady, PRZEPISY, Różne

Naleśniki szpinakowe z serem

Składniki (na około 6 naleśników):

– dwie duże garście świeżego szpinaku,

– jajko,

– 5-6 łyżek mąki,

– pół małego jogurtu naturalnego,

– woda,

– olej.

Dodatkowo: biały ser i jogurt naturalny.

Przygotowanie:

– Blendujemy szpinak, żeby było łatwiej można dodać odrobinę wody.

– W misce roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy do niego jogurt, zblendowany szpinak i mieszamy.

– Dodajemy 5 łyżek mąki i mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąkę.

– Do masy dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.

– Smażymy na suchej patelni.

– Usmażone naleśniki smarujemy serem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Reply Izabelka Styczeń 3, 2017 at 7:58 pm

    A wyjdą np na kaszy kukurydziane czy bez szans? MAM ZEROWA WIDZĘ STĄD pytanie 🙂

    • Reply Marta Styczeń 3, 2017 at 8:03 pm

      Naleśniki to wątpię, ale możesz zamiast mąki dodać kaszę kukurydzianą i zrobić placki 🙂 daj mi kilka dni to to sprawdzę i dam Ci znać 🙂

  • Reply Ola Styczeń 4, 2017 at 9:13 am

    A mozna szpinak mrozony? Jakiej maki uzywasz?

    • Reply Marta Styczeń 4, 2017 at 8:16 pm

      Można użyć mrożonego, wtedy ewentualnie możliwe, że będzie trzeba dosypać odrobinę więcej mąki. Akurat w tym przepisie używałam mąki pszennej.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.