Obiady, PRZEPISY, Różne

Najlepsza sałatka makaronowa

Pierwszy raz tą sałatkę jadłam kilka lat temu u mojej teściowej. Od tamtej pory przeszła różne modyfikacje, jednak zazwyczaj robię ją kilka razy w miesiącu, szczególnie w okresie wiosenno – letnim, także dla Stacha. W dzisiejszym przepisie nie będzie dokładnych proporcji, ponieważ ilość składników zależy od Waszych upodobań.

Składniki:

– makaron (ja najbardziej lubię kokardki lub muszelki, jednak jeżeli ich akurat nie mam używam innego),

– liście szpinaku baby (można ewentualnie zastąpić rukolą lub liśćmi bazylii),

– ser typu ‚feta’,

– suszone pomidory,

– podsmażone czy ugotowane na parze kawałki piersi z indyka lub kurczaka (opcjonalnie, ja często robię wersję bez mięsa),

– oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów,

– pieprz,

– czosnek (opcjonalnie, ja często go pomijam).

Przygotowanie:

– Gotujemy makaron. Ja po ugotowaniu przelewam go zimną wodą oraz polewam oliwą z oliwek żeby się nie sklejał.

– Zimny makaron mieszamy z pozostałymi składnikami i polewamy oliwą zmieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

DSC_0855

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz