dsc_1010
KUCHNIA, Rozszerzanie diety

Nabiał w diecie Staśka

Pisałam ostatnio na temat nabiału w diecie Staśka. O tym jak wyglądało jego wprowadzanie, trochę też o tym jakie produkty mleczne Stasiek je (Rozszerzanie diety Staśka – nabiał). Dziś konkrety – produkty, które wybieram razem z  przykładowymi przepisami.

Mleko

Tak jak pisałam ostatnio właściwie zrezygnowałam z podawania Staśkowi mleka krowiego. Zamiast tego wybieram mleka roślinne, najczęściej kupuję mleko orkiszowe, sojowe, ryżowe lub takie bez laktozy. Mleka roślinne kupuję zazwyczaj w Rossmannie, choć zdarzyło mi się też kupić mleko sojowe w Biedronce czy Lidlu. Te z Rossmanna mają jednak dużo bardziej przekonujący mnie skład. Dla porównania składy trzech mlek sojowych, które do tej pory kupowałam:

–  Rossmann enerBio – woda, soja warzywna 9% (z kontrolowanej uprawy ekologicznej)

– Biedronka – baza sojowa 96,3% (woda, soja 7,2%), cukier, węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, sól morska, regulator kwasowości: fosforany potasu, witamina E, B2, B12, aromat.

– Lidl – sojowa baza 99,5% (woda, nasiona soi 6,8%), węglan wapnia, stabilizator: guma gellan, regulator kwasowości: fosforany wapnia, witamina E, ryboflawina, witamina B12.

dsc_0510

Przykładowe przepisy do których wykorzystuje mleko:

– owsianka z suszonymi owocami – tu,

– kaszka kukurydziana z brzoskwinią i rodzynkami – tu,

– płatki jaglane z bananem, miodem i żurawiną – tu,

– owsianka orzechowo – bananowa – tu.

Jogurty naturalne

Ich zapas zawsze mam w lodówce. Stasiek uwielbia jogurty więc dostaje je na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Jogurtów używam też często do zup lub sosów. Kiedyś mi się wydawało, że wszystkie są takie same. Różnią się jednak między sobą składami. Może nie są to jakieś diametralne różnice, jednak jeśli jestem w dużym sklepie, gdzie mam wybór, decyduję się na taki, który w swoim składzie ma tylko mleko i żywe kultury bakterii (bez mleka w proszku). Tworząc ten wpis w lodówce miałam akurat takie jogurty:

– Jogurt naturalny gęsty Bakoma- mleko pasteryzowane, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych.

– Jogurt naturalny Piątnica – mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych.

– Jogurt naturalny typu greckiego Piątnica – mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych.

dsc_0496

Kilka przepisów do których dodaje jogurt:

– pieczony filet z dorsza z sosem koperkowym – tu,

– pieczone placki warzywne z sosem a’la tzatziki – tu,

– pulpety z indyka w sosie koperkowym – tu,

– kluski szpinakowe – tu.

Twarogi, twarożki, serki

Z tego typu produktów najczęściej wybieram po prostu biały półtłusty twaróg (inaczej zwany białym serem). Tu nie mam żadnych preferencji jeśli chodzi o firmę. Bardzo lubię (Stasiek też :)) twaróg śmietankowy Strzałkowo. Oprócz zwykłego twarogu kupuję także twarożki w pojemnikach. Zazwyczaj są to (akurat nie miałam wszystkich w lodówce):

– Twarożek domowy grani naturalny Piątnica – twaróg, śmietanka pasteryzowana, sól.

– Serek naturalny Bieluch – mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie.

– Serek wiejski np. Piątnica – twaróg ziarnisty, śmietanka, sól.

dsc_0522

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem twarogu:

– kotlety ziemniaczano – serowe ze szpinakiem – tu,

– kluseczki z kaszy manny i twarogu – tu,

– kluski z serem i żurawiną – tu,

– placki owsiano – serowe – tu.

Jogurty smakowe

Tu nie mam wielkiego porównania. Stasiek pierwszy raz dostał jogurt smakowy około 14 – 15 miesiąca, czyli jakieś dwa miesiące temu. Do tej pory jadł tylko dwa rodzaje – jogurt smakowy Bio firmy Bakoma oraz owocowy jogurt typu greckiego Piątuś firmy Piątnica (ten jak do tej pory kupiłam dwa razy). Dla Stacha kupuję głównie jogurt firmy Bakoma ze względu na skład, czyli mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii, owoce i cukier trzcinowy. Jogurty smakowe dostaje Stasiek najczęściej na drugie śniadanie, ostatnio dostał go także do obiadu:

– klusek jaglano – serowych – tu.

dsc_0501

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

7 komentarzy

  • Reply Spokomama Grudzień 29, 2016 at 2:17 pm

    A czy podajesz mm? Czy pomijasz w diecie Stasia? 🙂

    • Reply Marta Grudzień 29, 2016 at 8:33 pm

      Coraz rzadziej. Zdarza się jeszcze, że dostaje kaszkę na mm na kolację, ale powoli od tego odchodzę. Odkąd przesypia noce, czyli od około 10 miesiąca dostawał kaszkę na mm rano i wieczorem (łyżeczką), a od września dostawał tylko na kolacje. Planuję zaktualizowany wpis z rozkładem jedzeniowym Staśka w 18 mies, więc już niedługo 🙂

      • Reply spokomama Grudzień 30, 2016 at 9:55 pm

        Aha to w sumie tak jak u nas, po odstawieniu od piersi podaję kaszkę na mm + kaszkę na mleku roślinnym i jogurt/serek/twaróg/ser zółty w ciągu dnia i zastanawiam się czy to wystarczająco dużo nabiału dla rocznego dziecka?

        • Reply Marta Styczeń 1, 2017 at 8:30 pm

          Myślę, że tak. Z tego co wyczytałam dziecko powinno dostawać około 3 porcje nabiału – mleka lub przetworów mlecznych, więc jeżeli dostaje rano i wieczorem kaszkę na mleku i dodatkowo w ciągu dnia przetwory mleczne to powinno chyba zaspokajać zapotrzebowanie na wapń. Dla pewności można zawsze dopytać lekarza 🙂

  • Reply Spokomama Styczeń 2, 2017 at 8:24 pm

    Dziekuje za odpowiedz:) tez tak czytałam,wlasnie potrzebowałam potwierdzenia. Dopytam jeszcze lekarza jak bede miała okazje. Pozdrawiam 🙂

  • Reply Ola Kwiecień 3, 2017 at 4:00 pm

    A jaki ser żółty polecasz?:)

    • Reply Marta Kwiecień 4, 2017 at 9:54 am

      Jeśli chodzi o ser żółty to jemy go mało, Stasiek nie bardzo lubi. Trzeba zwrócić uwagę żeby był o faktycznie ser a nie wyrób seropodobny. Ja kieruję się głównie smakiem, najbardziej lubię i zazwyczaj kupuję Królewski firmy Sierpc.

    Dodaj komentarz