Jeden z moich przepisów, który jakiś czas temu pojawił się na portalu Ładnebebe.pl. Coś dla mamy i dla dziecka.
Składniki:
– pół szklanki kaszy jaglanej,
– pół szklanki mleka,
– jajko,
– 35 g masła,
– 2 łyżki mąki,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
Do muffinek na słodko: ćwiartka startego jabłka, garść borówek, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy
Do muffinek na ostro: kilka suszonych pomidorów, kilka oliwek, bazylia lub inne zioła
Przygotowanie:
– Gotujemy kaszę jaglaną. Ja gotowałam w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu/kaszy Babycook Beaba.
– Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę.
– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.
– Do kaszy dodajemy ubite jajko, rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy.
– Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy składniki do muffinek słodkich, do drugiej tych na ostro i mieszamy.
– Przekładamy masę do foremek.
– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.
BabyCook Beaba –TU
Forma w której piekłam muffinki – TU
Zapisz
4 komentarze
Ile tego syropu klonowego bierzemy?
Na tą ilość wystarczy jedna łyżka.
Skąd ta świetna foremka? Z ikei :)?
To silikonowy pojemnik do mrożenia Beaba ale można w nim też piec, na końcu wisu jest link do niego 🙂