Desery, PRZEPISY

Muffinki z kaszy jaglanej w dwóch wersjach

Jeden z moich przepisów, który jakiś czas temu pojawił się na portalu Ładnebebe.pl. Coś dla mamy i dla dziecka.

Składniki:

– pół szklanki kaszy jaglanej,

– pół szklanki mleka,

– jajko,

– 35 g masła,

– 2 łyżki mąki,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia.

dsc_0583

Dodatkowo:

Do muffinek na słodko: ćwiartka startego jabłka, garść borówek, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy

Do muffinek na ostro: kilka suszonych pomidorów, kilka oliwek, bazylia lub inne zioła

muffinki

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę jaglaną. Ja gotowałam w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu/kaszy Babycook Beaba.

– Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę.

– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.

– Do kaszy dodajemy ubite jajko, rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy.

– Masę dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy składniki do muffinek słodkich, do drugiej tych na ostro i mieszamy.

– Przekładamy masę do foremek.

– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.

dsc_0664

muffinki

 

BabyCook Beaba –TU

Forma w której piekłam muffinki – TU

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Reply Aleksandra Nowak Październik 12, 2016 at 11:22 am

    Ile tego syropu klonowego bierzemy?

    • Reply Marta Październik 12, 2016 at 7:26 pm

      Na tą ilość wystarczy jedna łyżka.

  • Reply Ewelina Październik 22, 2016 at 12:01 pm

    Skąd ta świetna foremka? Z ikei :)?

    • Reply Marta Październik 22, 2016 at 6:33 pm

      To silikonowy pojemnik do mrożenia Beaba ale można w nim też piec, na końcu wisu jest link do niego 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.