Desery, PRZEPISY

Muffinki marchewkowo – jabłkowe

Składniki (mi wyszło z nich 7 muffinek):

– szklanka startej marchewki (około półtorej marchewki),

– pół startego jabłka,

– jajko,

– 5 łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego),

– dwie łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, można ewentualnie zastąpić cukrem, karobem itp),

– 3 łyżki wiórków kokosowych,

– pół szklanki mąki,

– pół łyżeczki cynamonu,

– pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.

– Dodajemy syrop klonowy i ubijamy wszystko na jednolitą, gładką masę.

– Cały czas ubijając dodajemy olej.

– Do masy dodajemy marchewkę, jabłko, wiórki i delikatnie wszystko mieszamy.

– Następnie dodajemy mąkę, cynamon i sodę i mieszamy wszystkie składniki.

– Przekładamy masę do foremek.

– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Stasiek zjadł dwie babeczki z jogurtem na drugie śniadanie.

DSC_0572

 

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

12 komentarzy

  • Reply Kendzi Luty 7, 2017 at 7:52 pm

    bedziemy robic

    • Reply Marta Luty 7, 2017 at 8:15 pm

      Mam nadzieje że będą smakowały 🙂

  • Reply spokomama Luty 10, 2017 at 1:07 pm

    Jutro testuję przepis! 😀 w odwiedziny wpadnie bezglutenowa ciotka więc babeczki będą w sam raz 😀

    • Reply Spokomama Luty 11, 2017 at 11:33 am

      O nie,teraz zauważyłam,że jednak jest mąka w przepisie…to nic i tak zrobie ?

      • Reply Marta Luty 11, 2017 at 8:10 pm

        🙂 widziałam na IG że wyszły 🙂

        • Reply spokomama Luty 13, 2017 at 12:04 pm

          dodałam mąkę jaglaną i wyszły pyszne 🙂

  • Reply Gosia Mamnatooko.pl Luty 20, 2017 at 9:43 pm

    I my spróbujemy.

    • Reply Marta Luty 21, 2017 at 1:36 pm

      🙂

  • Reply Zoś Maj 19, 2017 at 8:13 am

    Ja tez robiłam bezglutenowe i wyszły wspaniałe. Nic nie zostało na następny dzień 🙂
    Dzięki bede robić na jutrzejszą imprezke 🙂

    • Reply Marta Maj 19, 2017 at 3:51 pm

      Super 🙂 w takim razie smacznego 🙂

  • Reply Małgosia Sierpień 27, 2017 at 11:49 am

    Rewelacja! dziękuję za przepis!

    • Reply Marta Sierpień 27, 2017 at 8:06 pm

      Super że smakowało 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.