Składniki (mi wyszło z nich 7 muffinek):
– szklanka startej marchewki (około półtorej marchewki),
– pół startego jabłka,
– jajko,
– 5 łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego),
– dwie łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, można ewentualnie zastąpić cukrem, karobem itp),
– 3 łyżki wiórków kokosowych,
– pół szklanki mąki,
– pół łyżeczki cynamonu,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.
– Dodajemy syrop klonowy i ubijamy wszystko na jednolitą, gładką masę.
– Cały czas ubijając dodajemy olej.
– Do masy dodajemy marchewkę, jabłko, wiórki i delikatnie wszystko mieszamy.
– Następnie dodajemy mąkę, cynamon i sodę i mieszamy wszystkie składniki.
– Przekładamy masę do foremek.
– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Stasiek zjadł dwie babeczki z jogurtem na drugie śniadanie.
12 komentarzy
bedziemy robic
Mam nadzieje że będą smakowały 🙂
Jutro testuję przepis! 😀 w odwiedziny wpadnie bezglutenowa ciotka więc babeczki będą w sam raz 😀
O nie,teraz zauważyłam,że jednak jest mąka w przepisie…to nic i tak zrobie ?
🙂 widziałam na IG że wyszły 🙂
dodałam mąkę jaglaną i wyszły pyszne 🙂
I my spróbujemy.
🙂
Ja tez robiłam bezglutenowe i wyszły wspaniałe. Nic nie zostało na następny dzień 🙂
Dzięki bede robić na jutrzejszą imprezke 🙂
Super 🙂 w takim razie smacznego 🙂
Rewelacja! dziękuję za przepis!
Super że smakowało 🙂