Desery, PRZEPISY

Muffinki jogurtowe

To najbardziej puszyste i jednocześnie najbrzydsze muffinki jakie do tej pory upiekłam. Niech Was jednak nie zmyli ich wygląd, bo są pyszne. Jeżeli lubicie słodkie – dodajcie cukier lub syrop klonowy, ja ostatnio dosładzam tylko kawę więc ich nie użyłam tym razem.

Składniki (na 9 babeczek):

– jajko,

– 280ml jogurtu naturalnego lub owocowego (ja dałam 2 kubki jogurtu Bakoma Bio owoce leśne – stąd ten kolor),

– 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego),

– szklanka (7 łyżek) mąki,

– łyżeczka sody.

Ja nie dosładzałam babeczek (trochę cukru trzcinowego jest w jogurcie, ale nie czuć go po upieczeniu), jednak jeżeli chcecie możecie dodać np. cukier czy syrop klonowy.

Przygotowanie:

– Ubijamy jajko mikserem, tak by zwiększyło swoją objętość. (Jeżeli dodajcie cukier to właśnie w tym momencie najlepiej to zrobić).

– Do jajka dodajemy jogurt i olej. Dokładnie mieszamy.

– W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą.

– Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką.

– Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ja piekłam dokładnie 23 minuty.

Zostawić babeczki do ostygnięcia. Najlepiej smakują polane ulubionym jogurtem, u nas jagodowym.

DSC_0842

DSC_0900

 

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Ewelina Czerwiec 5, 2017 at 3:33 pm

    Wyszly mi zakalce ?zapadły sie do dołu, ciekawe co źle zrobilam

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.