Desery, KUCHNIA, PRZEPISY

Muffinki jabłkowo – gruszkowe

Składniki (na 12 – 14 sztuk):

– jedno jabłko,

– jedna gruszka,

– 2 jajka,

– 100 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego),

– 125 ml mleka krowiego lub roślinnego,

– 1,5 szklanki mąki,

– 7 łyżek syropu klonowego (opcjonalnie, można ewentualnie zastąpić cukrem, karobem itp),

– łyżeczka cynamonu,

– łyżeczka proszku do pieczenia,

– łyżeczka sody oczyszczonej,

– garść rodzynek,

– garść pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie).

Przygotowanie:

– Na dużych oczkach ścieramy jabłko i gruszkę.

– Ubijamy jajka. Dodajemy do nich olej, mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.

– W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.

– Do mąki dodajemy mokre składniki, starte jabłko i gruszkę oraz rodzynki i orzechy. Wszystko mieszamy.

– Przekładamy masę do foremek.

– Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka.

Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek (z formy) oraz dwie babeczki z zestawu do pieczenia Janod, który Wam ostatnio pokazywałam. Stach swoje babeczki zjadł od razu.

DSC_0720

DSC_0750

DSC_0764

 DSC_0705

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply ola Październik 25, 2017 at 3:15 pm

    dodac az łyżkę proszku do pieczenia?

    • Reply Marta Październik 25, 2017 at 3:22 pm

      Oj wkradł się błąd, oczywiście chodziło o łyżeczkę

    Dodaj komentarz