Składniki (na 12 – 14 sztuk):
– jedno jabłko,
– jedna gruszka,
– 2 jajka,
– 100 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego),
– 125 ml mleka krowiego lub roślinnego,
– 1,5 szklanki mąki,
– 7 łyżek syropu klonowego (opcjonalnie, można ewentualnie zastąpić cukrem, karobem itp),
– łyżeczka cynamonu,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– garść rodzynek,
– garść pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie).
Przygotowanie:
– Na dużych oczkach ścieramy jabłko i gruszkę.
– Ubijamy jajka. Dodajemy do nich olej, mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
– W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
– Do mąki dodajemy mokre składniki, starte jabłko i gruszkę oraz rodzynki i orzechy. Wszystko mieszamy.
– Przekładamy masę do foremek.
– Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka.
Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek (z formy) oraz dwie babeczki z zestawu do pieczenia Janod, który Wam ostatnio pokazywałam. Stach swoje babeczki zjadł od razu.
2 komentarze
dodac az łyżkę proszku do pieczenia?
Oj wkradł się błąd, oczywiście chodziło o łyżeczkę