Desery, PRZEPISY

Muffinki cukiniowe

Składniki (mi wyszło z nich 7 muffinek):

– nieduża cukinia,

– jajko,

– 5 łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego),

– dwie łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, można ewentualnie zastąpić cukrem, karobem itp),

– dwie garście rodzynek (ja miałam duże więc je posiekałam),

– 5 – 6 łyżek mąki,

– pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

– Obieramy cukinie i ścieramy ją na grubych oczkach (wyszło mi niecałe 2 szklanki), odstawiamy na jakiś czas.

– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.

– Dodajemy syrop klonowy i ubijamy wszystko na jednolitą, gładką masę.

– Cały czas ubijając dodajemy olej.

– Odsączamy cukinię i dodajemy ją do masy, mieszamy.

– Następnie dodajemy rodzynki a potem mąkę  i sodę / proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki.

– Przekładamy masę do foremek.

– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka.

DSC_0122

DSC_0141

DSC_0173

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Reply Ola Marzec 7, 2017 at 6:33 am

    A obierasz cukienie czy zostawiasz ze skorka?;)

    • Reply Marta Marzec 7, 2017 at 12:03 pm

      Obieram ?

  • Reply Pati Maj 12, 2017 at 11:16 am

    Piekłam prawie 60 min i wyszły mokre w środku tak jakby nie upieczone? Co zrobiłam źle??

    • Reply Marta Maj 12, 2017 at 6:39 pm

      Może cukinia puściła więcej wody i nie była dobrze odsączoną? A jak je Pani zostawiła do ostygnięcia to jak wyglądały? Może wyszedł po prostu ‚zakalec’?

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.