Desery, PRZEPISY

Muffinki bananowo – ananasowe (bez cukru)

Nie wyobrażałam sobie, że słodycze bez dodatku cukru mogą być smaczne. Mało tego, one mogę być nawet słodkie. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i okazuje się, że bez cukru można się obejść (przynajmniej czasami).

W związku z urodzinami Staśka postanowiłam upiec dla niego jakiś deser, który będzie mógł jeść do woli. Tak powstał pomysł muffinek bananowo – ananasowych.

Pojawił się jednak problem – w czym je upiec? Foremkę do muffinek mam, ale babeczki wychodzą z niej za duże jak na możliwości Staśka. Użyłam więc silikonowych pojemników do mrożenia Beaba. Pojemniki oprócz tego, że można mrozić, można też podgrzewać do 210 stopni. Do wypieku mini muffinek sprawdził się idealnie.

 

Składniki (na 5 mini muffinek):

– dojrzały banan,

– plaster ananasa (może być świeży lub z puszki. Pamiętajcie tylko, że te z puszki w syropie mają cukier),

– 35 g masła,

– jajko,

– 5 łyżek mąki,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– ekstrakt waniliowy (opcjonalnie).

DSC_0235

Przygotowanie:

– Rozpuszczamy masło.

– Ubijamy jajko, tak by podwoiło swoją objętość.

– Rozgniatamy banana widelcem.

– Do banana dodajemy drobno posiekany plaster ananasa oraz roztopione masło. Mieszamy.

– W innej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

– Dodajemy mąkę z proszkiem do masy bananowej i mieszamy.

– Następnie dodajemy ubite wcześniej jajko oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Całość mieszamy.

– Przekładamy do foremek.

– Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 – 20 minut.

DSC_0259

W związku z tym, że muffinki są bez dodatku cukru nie zrumienią się. Pamiętajcie o tym piekąc je, ponieważ może się wydawać, że są niedopieczone.

Previous Post Next Post

6 komentarzy

  • Reply Marysia Lipiec 19, 2016 at 7:40 pm

    To mam deser na weekend dla Brunia ? A składniki mieszamy też mikserem czy już łyżką?

    • Reply Marta Lipiec 19, 2016 at 7:42 pm

      Najlepiej łyżką 🙂 pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Reply Alina Lipiec 20, 2016 at 4:39 am

    sama chętnie poćwiczę przepis czekając na narodziny mojego bobasa 😀 myślę że do grudnia zostanę perfekcjonistką 😉

    • Reply Marta Lipiec 20, 2016 at 12:34 pm

      Proszę ćwiczyć. Gratuluję przyszłego maleństwa 🙂

  • Reply Marta Lipiec 20, 2016 at 9:36 am

    z ananasem jeszcze nie próbowałam! spróbuję zrobić z mąką ryżową i kukurydzianą – wersję bezglutenową 🙂

    • Reply Marta Lipiec 20, 2016 at 12:32 pm

      O super pomysł. Daj znać jak wyszły 🙂

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.