DSC_0242
Mięso, PRZEPISY

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

Składniki (dla 4 osób):

– pół kilograma piersi z kurczaka,

– 1 papryka,

– 1 marchewka,

– 5 plasterków ananasa świeżego lub z puszki,

– pół szklanki przecieru z pomidorów własnej roboty lub z kartonika (passaty),

– świeży imbir wielkości kciuka tj. 2 łyżeczki startego,

– 2 ząbki czosnku,

– pół cytryny tj. 7 łyżek soku wyciśniętego z cytryny,

– 4 łyżki syropu klonowego lub miodu,

– 3 łyżki wody,

– pieprz,

– olej.

DSC_0194

Przygotowanie:

– Kroimy pierś z kurczaka w kostkę i doprawiamy pieprzem. Smażymy na dużej patelni.

– Do kurczaka dodajemy starty na tarce imbir i czosnek. Wszystko smażymy.

– Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w słupki marchewkę. Smażymy wszystko przez około 5 minut. Potem dodajemy pokrojone na małe kawałki plastry ananasa. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.

– Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym oraz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Gotujemy 5 minut.

Tak przygotowanego kurczaka jedliśmy z ryżem.

DSC_0226

DSC_0233

DSC_0259

Talerzyk – EZPZ

Widelec – Lassig

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Anna Wrzesień 12, 2017 at 5:55 am

    musimy wyprobowac. Bardzo lubimy wasze przepisy.

    • Reply Marta Wrzesień 12, 2017 at 8:17 pm

      Dziękuję 🙂

    Dodaj komentarz