Desery, PRZEPISY

Kruche ciasteczka owsiane

Jakiś czas temu z myślą o świętach wielkanocnych kupiłam foremki w kształcie kurczaczków, zajączków, motylków. Chciałam, aby Stach uczestniczył w ich robieniu. Wczoraj zabraliśmy się do pracy i powstały takie wielkanocne ciasteczka.

Składniki:

– pół szklanki płatków owsianych,

– 3/4 szklanki mąki,

– 2 jajka,

– 2 łyżki masła orzechowego,

– 3 – 4 łyżki miodu,

– łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

– Mielimy płatki owsiane. Ja zrobiłam to za pomocą ręcznego blendera.

– Zmielone płatki łączymy z pozostałymi składnikami. Aby ułatwić zagniatanie ciasta można masło orzechowe rozpuścić w rondelku.

– Przekładamy ciasto na stolnicę. Rozwałkowujemy je i wycinamy dowolne kształty.

– Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

– Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut.

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Alina Marzec 29, 2018 at 7:15 am

    Zastąpimy miód syropem z agawy lub klonowym i też zrobimy 🤤 dzięki za przepis!

    • Reply Marta Marzec 30, 2018 at 7:00 pm

      Smacznego 🙂

    Dodaj komentarz