Obiady, PRZEPISY, Różne

Kotlety ziemniaczano – serowe ze szpinakiem

Składniki:

– szklanka ugotowanych wcześniej ziemniaków,

– 100 g sera białego,

– 3 łyżki mąki,

– jajko,

– dwie garście posiekanych liści szpinaku,

– gałka muszkatołowa lub inne przyprawy wg uznania.

Przygotowanie:

– Ugotowane ziemniaki (dobrze jak są jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy.

– Do ziemniaków dodajemy rozdrobniony widelcem ser, jajko, szpinak, mąkę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze łyżkę mąki.

– Z masy formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.

Pewnie Was nie zaskoczę, że kotlety Stasiek jadł z jogurtem naturalnym 🙂

dsc_0808

 

Talerz – EZPZ

Śliniak – Beaba

Widelec – Lassig

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

8 komentarzy

  • Reply Ilona Listopad 18, 2016 at 8:51 pm

    Brzmi pysznie! 😀

    • Reply Marta Listopad 19, 2016 at 10:49 pm

      😉

  • Reply dusia Listopad 19, 2016 at 12:15 pm

    dobra a kiedy i jak szpinak??

    • Reply Marta Listopad 19, 2016 at 10:52 pm

      Posiekany razem z serem i resztą (już poprawiłam). Dzięki za czujność 🙂

  • Reply Ola Listopad 22, 2016 at 2:46 pm

    A jak Stasiek je Ci ten jogurt? Umie juz maczac kotleciki w jogurcie?;)

    • Reply Marta Listopad 22, 2016 at 8:11 pm

      To bywa różnie. Próbuje maczać w nim placki i jest strasznie dumny z siebie jak mu się udaje 🙂 ale bywa też tak że moczy w nim po prostu widelec albo najczęściej palce i po prostu oblizuje 🙂

  • Reply Dorota Listopad 27, 2016 at 1:09 pm

    Wyszły pyszne, Michałek 14 mcy sie zajadał. Bedą często robione:)

    • Reply Marta Listopad 27, 2016 at 8:38 pm

      Super 🙂 bardzo się cieszę

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.