Obiady, PRZEPISY, Różne

Kotlety ziemniaczane

Z ziemniakami na obiad mam zazwyczaj problem. Obieram ich zawsze za dużo, w rodzinie już się wszyscy ze mnie śmieją, że jak biorę się za ziemniaki to obieram ich jak dla wojska. W związku z tym, że ziemniaki u nas często zostają, postanowiłam przygotować z nich kotlety. Mogą być one dodatkiem do jakiegoś sosu lub być głównym składnikiem obiadu.

Składniki:

– 6 ugotowanych wcześniej ziemniaków,

– jajko,

– 3 łyżki mąki,

– tarta gałka muszkatołowa,

– szczypta pieprzu.

dsc_0084

Przygotowanie:

– Ugotowane ziemniaki (dobrze jak są jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ubijamy.

– Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze łyżkę mąki.

– Z masy formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.

Stasiek jadł kotlety z jogurtem naturalnym oraz papryką.

dsc_1002

Talerzyk i kubek Done by deer – TU i TU

Widelec – Beaba

Śliniak – Lassig

TaZapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.