Z ziemniakami na obiad mam zazwyczaj problem. Obieram ich zawsze za dużo, w rodzinie już się wszyscy ze mnie śmieją, że jak biorę się za ziemniaki to obieram ich jak dla wojska. W związku z tym, że ziemniaki u nas często zostają, postanowiłam przygotować z nich kotlety. Mogą być one dodatkiem do jakiegoś sosu lub być głównym składnikiem obiadu.
Składniki:
– 6 ugotowanych wcześniej ziemniaków,
– jajko,
– 3 łyżki mąki,
– tarta gałka muszkatołowa,
– szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
– Ugotowane ziemniaki (dobrze jak są jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ubijamy.
– Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze łyżkę mąki.
– Z masy formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.
Stasiek jadł kotlety z jogurtem naturalnym oraz papryką.
Talerzyk i kubek Done by deer – TU i TU
Widelec – Beaba
Śliniak – Lassig
No Comments