Obiady, PRZEPISY, Ryby

Kotlety z łososia

Przepis na kotlety zaczerpnęłam z książki Jamiego Oliwera już kilka lat temu. Kiedy okazało się, że Łukasz nie bardzo lubi ryby, a już o żadnej ości mowy być nie może. Całe szczęście ryba w tej wersji bardzo przypadła mu do gustu. Dlatego postanowiłam zrobić je, lekko zmodyfikowane, także dla Staśka, po tym jak kilka razy na rybę na parze kręcił tylko nosem…

Kotlety są proste w przygotowaniu , a ich dodatkową zaletą jest fakt, że można je włożyć od lodówki i smażyć dopiero następnego dnia więc mamy obiad na dwa dni.

Składniki (na 6 niedużych kotletów):

– około 150 g fileta z łososia,

– 2 ziemniaki,

– jajko,

– koperek,

– 3-4 łyżki mąki + dodatkowo trochę mąki do obtoczenia kotletów,

– szczypta białego pieprzu,

-olej.

DSC_0117 - KopiaP

Przygotowanie:

– Łososia położyć na durszlaku, przykryć i postawić nad gotującymi się ziemniakami. W ten sposób równocześnie będą gotowały się i ziemniaki i ryba. Łosoś będzie gotowy szybciej niż ziemniaki więc należy wcześniej zdjąć durszlak i odstawić rybę do ostygnięcia.

– Odcedzić ziemniaki i zostawić do odparowania. Następnie rozgnieść je.

– Do rozgniecionych ziemniaków dodać rozdrobnionego łososia, jajko, posiekany koperek, szczyptę pieprzu oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać wszystko, a następnie, jeżeli jest taka potrzeba dosypać mąkę, tak by uformować kotleciki.

– Obtoczyć uformowane kotleciki w mące i smażyć na złoty kolor lub jeżeli zostawiamy je na później, wstawić do lodówki.

Next Post

2 komentarze

  • Reply Joanna Wrzesień 3, 2017 at 10:43 am

    Mniam, wspaniały przepis dla całej rodzinki. Tylko czy takie kotleciki będą odpowiednie dla 9-miesięczniaka???

    • Reply Marta Wrzesień 4, 2017 at 5:32 am

      Jak najbardziej 🙂 nie ma w nich żadnych składników które są nieodpowiednie dla dziecka w tym wieku 🙂

    Dodaj komentarz