Obiady, PRZEPISY, Różne

Kotlety z kaszy gryczanej i sera

Składniki (na 8 niedużych kotlecików):

– 5 łyżek kaszy gryczanej (przed ugotowaniem),

– 100 g twarogu (białego sera, używam półtłustego),

– pół małej cebuli,

– jajko,

– pół płaskiej łyżeczki czarnuszki,

– 2 łyżki bułki tartej (najlepiej domowej),

– olej do smażenia.

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę gryczaną. Ja robiłam to w Babycook.

– Drobno siekamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor.

– Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy przesmażoną cebulę oraz czarnuszkę i mieszamy.

– Do masy dodajemy ugotowaną kaszę oraz jajko i dokładnie mieszamy.

– Na koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Masa może wydawać się zbyt rzadka, jednak w rękach powinno się udać ulepić kotleciki. Jeżeli mimo wszystko nie udaje się skleić masy dodajcie jeszcze łyżkę bułki.

– Smażymy z obu stron na złoty kolor.

DSC_0908

Stasiek zjadł cztery kotleciki ze swoją ulubioną ostatnio sałatką, czyli pokrojoną kapustą pekińską ze startą drobno marchewką, wszystko pomieszane z jogurtem naturalnym i oliwą z oliwek.

Minusem kotlecików jest to, że podczas krojenia na talerzu rozsypują się, przez co trudniej je dziecku samodzielnie nadziewać na widelec i jeść. Oczywiście nie ma to wpływu na smak. Stasiek początkowo próbował jeść mimo wszystko widelcem, trochę ja mu w tym pomagałam. Później zamienił widelec na łyżkę.

DSC_0944

DSC_0993

Talerzyk – EZPZ

Urządzenie do gotowania – Babycook Beaba

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

3 komentarze

  • Reply Agnieszka Napiórkowska Luty 13, 2017 at 2:52 pm

    Obiad na jutro ???

    • Reply Marta Luty 25, 2017 at 10:55 am

      🙂

  • Reply Marta Maj 19, 2018 at 9:52 am

    Kolejny fajny przepis:) 15 miesięczna córka wcina i mówi mniam mniam, grymaszący ciągle5-latek też zjadł ze smakiem. Pozdrawiamy

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.