Składniki (na około 8 małych kotlecików):
– 2 łyżki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),
– jajko ugotowane na twardo + pół surowego (rozbełtanego) jajka,
– szczypta pieprzu,
– 2 suszone pomidory (opcjonalnie),
– bułka tarta (najlepiej samodzielnie robiona) do obtoczenia kotlecików,
– olej (ja użyłam rzepakowego).
Przygotowanie:
– Gotujemy kaszę jaglaną. Ja robię to w Babycook.
– Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy rozgniecione widelcem jajko i dokładnie mieszamy.
– Dodajemy rozbełtane jajko, pieprz i ewentualnie drobno posiekane pomidory.
– Formujemy z masy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Stasiek zjadł 4 kotleciki. Dodatkowo podałam je z jogurtem naturalnym i tartą marchewką.
Talerzyk – Lassig
2 komentarze
bardzo fajne kotleciki!
I proste do zrobienia 🙂