Obiady, PRZEPISY, Różne

Kotleciki z ciecierzycy – obiad, który możesz zabrać na spacer

Zrobiłam je bardziej dla siebie myśląc, że Stasiek nie będzie chciał ich jeść. Pomyliłam się, bo zjadł ich całkiem sporo. Oczywiście nie na raz. Jednego dnia dostał je na obiad z duszonymi warzywami. Drugiego zimne spakowałam do pojemnika i okazały się świetną przekąską na spacerze.

Składniki (na około 20-22 małe kotleciki):

– pół szklanki suchej ciecierzycy,

– 2 ząbki czosnku,

– pół cebuli,

– garść natki pietruszki,

– 2 łyżeczki czarnuszki,

– pół łyżeczki słodkiej papryki,

– 1/4 łyżeczki ostrej papryki,

– płaska łyżeczka soli,

– 1/4 łyżeczki pieprzu,

– płaska łyżeczka sody,

– 3-4 łyżki mąki,

– olej do smażenia.

Na obiad dodatkowo były duszone warzywa: pół cukinii, pół marchewki, kawałek żółtej papryki i pomidor.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie. Najlepiej żeby postała tak całą noc.

– Odsączamy ciecierzycę z wody i przekładamy do miski.

– Do ciecierzycy dodajemy czosnek, pokrojona w mniejsze kawałki cebulę, paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko blendujemy mikserem.

– Do masy dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, czarnuszkę, sodę oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy.

– Z masy formujemy małe kotleciki. Jeżeli jest potrzeba dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

– Smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Kotleciki smażą się bardzo szybko po około minucie z każdej strony.

– Odsączamy kotleciki na ręczniku papierowym.

Wersja obiadowa z duszonymi warzywami (Stasiek wyjadł marchewkę) oraz zielonym ogórkiem

DSC_0544

DSC_0537

Talerzyk – Done by Deer

Wersja na spacer z zielonym ogórkiem

DSC_0577

Pojemnik – Skip Hop

Previous Post Next Post

12 komentarzy

  • Reply Ola Czerwiec 13, 2017 at 5:56 am

    W skladnikach podajesz sucha soczewice, a dalej piszesz o ciecierzycy…;)
    Czy moze byc ciecierzyca z puszki? jesli tak to ile?

    • Reply Marta Czerwiec 13, 2017 at 6:27 am

      Dziękuje, w składnikach był błąd – chodzi oczywiście o ciecierzycę, nie soczewicę. Ja używałam suchej i ja namoczyłam ale możesz zastąpić taka z puszki, wtedy użyj około półtorej szklanki.

  • Reply Beata Czerwiec 13, 2017 at 4:57 pm

    Tej namoczonej ciecierzycy nie gotujemy?

    • Reply Marta Czerwiec 13, 2017 at 6:23 pm

      Nie ma takiej potrzeby, tylko długo moczymy 🙂

  • Reply Edyta Czerwiec 14, 2017 at 1:16 am

    A z soczewicy tez by wyszly?

    • Reply Marta Czerwiec 14, 2017 at 8:57 am

      Nie jestem przekonana czy z soczewicy wyjdą:/ a z pewnością będą inaczej smakowały

      • Reply Edyta Czerwiec 14, 2017 at 8:03 pm

        Wyszły 🙂 Mi bardzo smakują, Młodej troche mniej, ale coś tam zjadła 😉

        • Reply Marta Czerwiec 14, 2017 at 8:40 pm

          Super 🙂 w takim razie tez spróbuje wersje z soczewicy 🙂 dzięki

  • Reply Magda Styczeń 16, 2018 at 2:10 pm

    Czym można zastąpić czarnuszkę?

    • Reply Marta Styczeń 16, 2018 at 2:45 pm

      Jakimiś ulubionymi suszonymi ziołami albo po prostu pominąć. Ja czarnuszkę uwielbiam i moim zdaniem super tu pasuje ale jeśli nie masz to się nic nie stanie 🙂

      • Reply Magda Styczeń 16, 2018 at 7:16 pm

        No właśnie akurat nie mam 🙁 a namoczyłam już ciecierzycę. Dzięki za odpowiedź 🙂

  • Reply Natalia Kinowska Wrzesień 29, 2019 at 12:04 pm

    Dzisiaj zrobiłam je dzieciom na 2 śniadanko. Nie miałam papryki, bo zapomniałam kupić i miałam ciut mniej niż garść natki – ale wyszły cudowne! Dzieciaki zajadały że smakiem, my dorośli również, także mój mąż, który uznal, że to fajny zamiennik mielonych kotletów – a on mięsko lubi, więc takie słowa są genialna rekomendacja. Bardzo polecam 🙂 robi się szybciutko i równie szybciutko znikają. Zimne też są rewelacyjne 😉 Dziękuję pięknie!

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.