Obiady, PRZEPISY, Różne

Kotleciki brokułowo – szpinakowe

Składniki:

– 3 ziemniaki, tzn. szklanka ugotowanych wcześniej ziemniaków,

– dwie różyczki brokułów, około 150 gram,

– dwie garście posiekanych liści szpinaku,

– jajko,

– 3 – 4 łyżki mąki,

– bułka tarta lub mąka do obtoczenia kotletów,

– pieprz,

– gałka muszkatołowa,

– olej.

DSC_0417

Przygotowanie:

– Ugotowane ziemniaki (dobrze jak są jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy.

– Gotujemy brokuły. Ja ugotowałam je na parze w Babycook.

–  Drobno siekamy liście szpinaku.

– Do ziemniaków dodajemy rozdrobnione widelcem brokuły, szpinak, jajko, 3 łyżki mąki i przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze łyżkę mąki.

– Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce lub mące i smażymy na złoty kolor.

Stasiek jadł kotlety ze swoją ulubioną ostatnio sałatką z białej kapusty.

DSC_0427

DSC_0493

DSC_0523

Talerz z surykatką – Lassig

Urządzenie do gotowania – Babycook Beaba  

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Reply Ola Sierpień 30, 2017 at 5:56 am

    A co to za salatka? Probuje przekonac moje dziecie do takich rzeczy ale jeszcze jej nie smakuje;(

    • Reply Marta Sierpień 30, 2017 at 10:49 am

      Sałatka to kapusta biała i marchewka. Moja mama taką często robi i Stach ją uwielbia. Poproszę ją o proporcje i wrzucę przepis, bo u nas ona jest bardzo często. Próbuj, może małymi krokami się uda. Stach miał i dalej ma różne fazy niekiedy coś je ze smakiem a następnego dnia nawet nie chce tego spróbować. Może spróbuj wspólnego przygotowywania?

  • Reply Marlen Wrzesień 12, 2017 at 12:30 pm

    A czy mrozi Pani swoje dania? Pozdr

    • Reply Marta Wrzesień 12, 2017 at 8:16 pm

      Placków nigdy mi się nie zdarzyło zamrażać, ponieważ zawsze robię niewielką ilość i zjadamy je na bieżąco.

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.