Składniki:
– 3 ziemniaki, tzn. szklanka ugotowanych wcześniej ziemniaków,
– dwie różyczki brokułów, około 150 gram,
– dwie garście posiekanych liści szpinaku,
– jajko,
– 3 – 4 łyżki mąki,
– bułka tarta lub mąka do obtoczenia kotletów,
– pieprz,
– gałka muszkatołowa,
– olej.
Przygotowanie:
– Ugotowane ziemniaki (dobrze jak są jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy.
– Gotujemy brokuły. Ja ugotowałam je na parze w Babycook.
– Drobno siekamy liście szpinaku.
– Do ziemniaków dodajemy rozdrobnione widelcem brokuły, szpinak, jajko, 3 łyżki mąki i przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze łyżkę mąki.
– Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce lub mące i smażymy na złoty kolor.
Stasiek jadł kotlety ze swoją ulubioną ostatnio sałatką z białej kapusty.
Talerz z surykatką – Lassig
Urządzenie do gotowania – Babycook Beaba
4 komentarze
A co to za salatka? Probuje przekonac moje dziecie do takich rzeczy ale jeszcze jej nie smakuje;(
Sałatka to kapusta biała i marchewka. Moja mama taką często robi i Stach ją uwielbia. Poproszę ją o proporcje i wrzucę przepis, bo u nas ona jest bardzo często. Próbuj, może małymi krokami się uda. Stach miał i dalej ma różne fazy niekiedy coś je ze smakiem a następnego dnia nawet nie chce tego spróbować. Może spróbuj wspólnego przygotowywania?
A czy mrozi Pani swoje dania? Pozdr
Placków nigdy mi się nie zdarzyło zamrażać, ponieważ zawsze robię niewielką ilość i zjadamy je na bieżąco.