DSC_0310
Kluski, Obiady, PRZEPISY

Kluski waniliowe z kaszą manną

Składniki:

– serek waniliowy 200 g(ja używam serka Rolmlecz z krówką),

– 4 łyżki kaszy manny,

– jajko,

– 1-2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

– Ubijamy jajko widelcem.

– Do jajka dodajemy serek oraz kaszę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut (w tym czasie możecie ugotować woda na kluski).

– Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

– Nakładamy łyżką kluski do wrzącej wody. Aby od razu łatwo schodziły one z łyżki wystarczy wcześniej zanurzyć łyżkę we wrzątku.

– Po wypłynięciu klusek na powierzchnie wody gotujemy je około 5 minut.

Najlepiej wyławiać kluski np. łyżką cedzakową. Przelane przez durszlak/sitko będą się rozpadać i zbija w jedna masę.

Stasiek jadł kluseczki z borówkami.

Talerzyk z lwem – OMM Design

DSC_0290

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Ania Sierpień 3, 2017 at 7:29 am

    Niestety wszystkie kluski rozpadły się w wodzie czy to znaczy że miałam za rzadkie ciasto?Konsystencja wydawała się ok 😉 proszę o podpowiedź i pozdrawiam 🙂

    • Reply Marta Sierpień 3, 2017 at 10:34 am

      Możliwe że trochę za rzadkie ciasto, może kasza nie napęczniała wystarczająco, jeszcze odrobina mąki powinna pomóc. Kluski są bardzo delikatne. Szczególnie trzeba na nie uważać podczas wyjmowania. Lepiej łyżką cedzakową, bo przelane na sitko czy durszlak mogą się zbić w jedną masę.

    Dodaj komentarz