Składniki:
Kluski:
– 200 g sera białego (twarogu półtłustego)
– jajko,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– 6 – 7 łyżek mąki pszennej,
– sól.
Pesto:
– szklanka natki pietruszki,
– pół ząbka czosnku,
– 8 – 10 migdałów,
– 6 łyżek oliwy z oliwek,
– łyżka soku z cytryny,
– tarty parmezan,
– 5 suszonych pomidorów (nie ma ich na zdjęciu).
Przygotowanie:
Pesto: zmiksować wszystkie składniki.
Kluski:
– Rozgniatamy ser. Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków lub maszynką do mięsa. Jeżeli nie posiadacie możecie bardzo dokładnie ugnieść go widelcem.
– Do sera dodajemy jajko wszystko mieszamy na jednolitą masę.
– Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy na nią ser z jajkiem. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy składniki tak by formować z nich kulę.
– Dzielimy kulę na mniejsze części i formujemy z nich wałeczki. Kroimy je pod kątem na kluski.
– Kluski gotujemy we wrzącej wodzie. Po wypłynięciu ich na powierzchnie wody gotujemy je około 2 minuty.
No Comments