KUCHNIA

Kluski serowe z pietruszkowym pesto

Składniki:

Kluski:

– 200 g sera białego (twarogu półtłustego)

– jajko,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

– 6 – 7 łyżek mąki pszennej,

– sól.

Pesto:

– szklanka natki pietruszki,

– pół ząbka czosnku,

– 8 – 10 migdałów,

– 6 łyżek oliwy z oliwek,

– łyżka soku z cytryny,

– tarty parmezan,

– 5 suszonych pomidorów (nie ma ich na zdjęciu).

DSC_0063

Przygotowanie:

Pesto: zmiksować wszystkie składniki.

Kluski:

– Rozgniatamy ser. Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków lub maszynką do mięsa. Jeżeli nie posiadacie możecie bardzo dokładnie ugnieść go widelcem.

– Do sera dodajemy jajko  wszystko mieszamy na jednolitą masę.

– Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy na nią ser z jajkiem. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy składniki tak by formować z nich kulę.

– Dzielimy kulę na mniejsze części i formujemy z nich wałeczki. Kroimy je pod kątem na kluski.

– Kluski gotujemy we wrzącej wodzie. Po wypłynięciu ich na powierzchnie wody gotujemy je około 2 minuty.

DSC_0155

DSC_0202

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.