Składniki (na dwie duże porcje lub trzy mniejsze):
– 2 jajka,
– serek Bieluch,
– 8 łyżek kaszki kukurydzianej (używam takiej),
– 2 – 3 łyżki mąki.
Przygotowanie:
– Ubijamy jajka widelcem.
– Dodajemy serek Bieluch i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
– Dodajemy kaszkę i odstawiamy masę na kilka minut. W tym czasie gotujemy wodę na kluski.
– Do masy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
– Nakładamy łyżką kluski do wrzącej wody. Aby od razu łatwo schodziły z łyżki wystarczy wcześniej zanurzyć łyżkę we wrzątku.
– Po wypłynięciu klusek na powierzchnie wody gotujemy je 3 – 4 minuty.
Stasiek jadł kluski z jogurtem naturalnym oraz kiwi.
No Comments