Kluski, Obiady, PRZEPISY

Kluski kukurydziane z Bieluchem

Składniki (na dwie duże porcje lub trzy mniejsze):

– 2 jajka,

– serek Bieluch,

– 8 łyżek kaszki kukurydzianej (używam takiej),

– 2 – 3 łyżki mąki.

Przygotowanie:

– Ubijamy jajka widelcem.

– Dodajemy serek Bieluch i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

– Dodajemy kaszkę i odstawiamy masę na kilka minut. W tym czasie gotujemy wodę na kluski.

– Do masy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

– Nakładamy łyżką kluski do wrzącej wody. Aby od razu łatwo schodziły z łyżki wystarczy wcześniej zanurzyć łyżkę we wrzątku.

– Po wypłynięciu klusek na powierzchnie wody gotujemy je 3 – 4 minuty.

Stasiek jadł kluski z jogurtem naturalnym oraz kiwi.

DSC_0638

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.