Desery, PRZEPISY

Jagielnik orzechowy na ciasteczkowym spodzie

Składniki (na tortownicę o średnicy około 20 cm):

Spód:

– 20 herbatników z czekoladą (ja użyłam ciasteczek Holenderskich firmy San),

– 3 – 4 łyżki masła orzechowego.

Jeżeli wolicie zdrowszą wersję spodu, bez czekolady polecam ten z poprzedniego przepisu na jagielnik.

Masa:

– 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem),

– szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),

– 3 łyżki masła orzechowego,

– 5 – 6 łyżek syropu klonowego.

Polewa:

– 2 łyżki masła orzechowego,

– 5 – 6 łyżek mleka,

– syrop klonowy lub inny słodzik.

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.

Spód:

– Kruszymy ciastka. Dodajemy do nich masło orzechowe i miksujemy na jednolitą masę. Masa powinna być klejąca. Ja robiłam to ręcznym blenderem.

– Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją ugniatamy.

– Przygotowany spód odkładamy do lodówki i zajmujemy się resztą.

Masa:

– Do zimnej, ugotowanej kaszy dodajemy mleko, masło orzechowe i syrop klonowy i wszystko dokładnie miksujemy, tak aby uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję.

– Przekładamy masę na wcześniej przygotowany spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam ciasto na całą noc.

Polewa:

– Wszystkie składniki podgrzewamy (nie gotujemy!!!) w rondelku. Kiedy trochę ostygnie nakładamy polewę na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej w lodówce.

Ja dodatkowo na wierzchu ułożyłam owoce – maliny i borówki.

DSC_0006

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

2 komentarze

  • Reply Ola Sierpień 28, 2017 at 7:19 am

    a jakiego masla orzechowego uzywasz, czy robisz sama?

  • Dodaj komentarz