DSC_1031
Desery, PRZEPISY

Jagielnik kokosowo – orzechowy, czyli pyszne ciasto z kaszy jaglanej

Ugotowałam ostatnio dużo kaszy. Miała być na śniadanie, miały być z niej placki albo jakieś kluski na obiad. Jednak jakoś tak się składało, że mało byliśmy w domu, a obiady jedliśmy u babci. Kasza czekała w lodówce, a że ilość jej była spora postanowiłam przerobić ją na ciasto. Wyszedł taki jakby sernik tyle, że bez sera. Wszyscy w domu trochę sceptycznie do niego podchodzili, mój tata który moich kulinarnych eksperymentów nie zawsze próbuje, widziałam że nie wierzył, że może się to udać. I wiecie co? Ciasto jest świetne i mega szybkie do zrobienia, a najwięcej zjadł właśnie… mój tata, Staśkowy dziadek.

Składniki (na tortownicę o średnicy około 20 cm):

Spód:

– szklanka daktyli,

– szklanka płatków jaglanych/jęczmiennych (nie miałam jaglanych więc dodałam jęczmienne),

– 2 łyżki masła orzechowego.

Masa:

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),

– puszka mleka kokosowego (400ml),

– szklanka wiórków kokosowych,

– około 5 łyżek syropu klonowego lub innego ‚słodzika’.

Polewa:

– 2 łyżki masła orzechowego,

– 1/4 puszki mleka kokosowego (zostanie Wam mleka z masy),

– łyżeczka kakao,

– syrop klonowy lub inny słodzik.

Przygotowanie:

– Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Ja kaszę ugotowałam dwa dni wcześniej.

Spód:

– Zalewamy daktyle wrzątkiem i zostawiamy na około 10-15 minut.

– Odsączamy daktyle z wody, dodajemy do nich płatki oraz masło orzechowe i wszystko dokładnie miksujemy. Masa powinna być klejąca. Ja robiłam to ręcznym blenderem.

– Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją ugniatamy.

– Przygotowany spód odkładamy do lodówki i zajmujemy się resztą.

Masa:

– Do zimnej, ugotowanej kaszy dodajemy gęstą część mleczka kokosowego. U mnie było to około pół puszki. Wszystko miksujemy.

– Dodajemy wiórki kokosowe i syrop klonowy i dalej miksujemy, tak aby uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję.

– Przekładamy masę na wcześniej przygotowany spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam ciasto na całą noc.

Polewa:

– Wszystkie składniki podgrzewamy (nie gotujemy!!!) w rondelku. Kiedy trochę ostygnie nakładamy polewę na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej w lodówce.

DSC_1042

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

7 komentarzy

  • Reply AGA Lipiec 13, 2017 at 6:36 am

    A myślisz że można zastąpić czymś mleko kokosowe? Nie przepadam za kokosem a ciasto chętnie bym wypróbować ☺
    Aga

    • Reply Marta Lipiec 13, 2017 at 7:52 pm

      Spróbuj zwykłym mlekiem (albo jakimś roślinnym) tylko dodaj mniejszą ilość, na początek powiedzmy 1/4 szklanki i najwyżej dolej więcej. Masa powinna być dość zwarta.

      • Reply AGA Sierpień 14, 2017 at 7:00 am

        Sernik przepyszny ☺ dziś robię po raz trzeci 🙂
        Pozdrawiam

  • Reply AlinaAlina Lipiec 17, 2017 at 6:22 am

    A puszka to jaka pojemność? Bo u mnie w sklepie puszki są w dwóch wielkościach 😀

    • Reply Marta Lipiec 17, 2017 at 6:39 am

      400 ml 😀

  • Reply Kasia07 Lipiec 18, 2017 at 10:06 am

    jaka wielkośc blaszki ?

    • Reply Marta Lipiec 18, 2017 at 10:16 am

      Składniki na tortownicę o średnicy około 20 cm 🙂

    Dodaj komentarz