Obiady, Przekąski, PRZEPISY, Różne

Falafele

Składniki:

– pół szklanki suchej ciecierzycy,

– pół niedużej cebuli,

– 2 ząbki czosnku,

– garść posiekanej kolendry,

– łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),

– pół łyżeczki cynamonu,

– pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,

– szczypta ostrej papryki w proszku,

– łyżeczka soli,

– pół łyżeczki sody oczyszczonej,

– olej.

Przygotowanie:

– Dzień wcześniej zalewamy suchą ciecierzycę zimną wodą i zostawiamy na noc. W międzyczasie możecie wymienić wodę.

– Do ciecierzycy dodajemy 2 łyżki wody, pokrojoną cebulę, czosnek i miksujemy wszystko na gładką masę. Jeżeli mielibyście problem z miksowaniem możecie dodać jeszcze odrobinę wody.

– Dodajemy przyprawy, drobno posiekaną kolendrę i mieszamy.

– Odstawiamy masę na minimum 30 minut do lodówki.

– Formujemy małe pulpeciki. Ważne aby były dość zwarte, aby nie rozpadły się podczas smażenia.

– Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy falafele na złoty kolor.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz