Obiady, PRZEPISY, Ryby

Dorsz gotowany na parze z duszonymi warzywami

Dzisiejszy przepis to trochę eksperyment, który jedliśmy razem ze Staśkiem. Okazał się całe szczęście udany, bo obie porcje szybko zniknęły.

Składniki (1 porcja):

– około 50 – 70g fileta z dorsza,

– pół ząbka czosnku,

– marchewka,

– kawałek pietruszki,

– pół małej cukinii,

– 1/3 szklanki wody lub bulionu,

– szczypta białego pieprzu.

Dodatkowo:

– ziemniaki,

– jogurt naturalny.

DSC_0841

Przygotowanie:

– Obieraną marchewkę i pietruszki kroimy w cienkie plasterki.

– Obraną cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

– Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i podsmażamy na nim posiekany ząbek czosnku.

– Do czosnku dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy cukinię.

– Zalewamy warzywa wodą lub bulionem i dusimy aż będą miękkie.

– Fileta z dorsza kroimy na kawałki. Posypujemy szczyptą białego pieprzu.

– Ziemniaki i rybę gotujemy na parze. Ja gotowałam wszystko razem w BabyCook Beaba.

Rybę dodatkowo podałam z jogurtem naturalnym.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz