Desery, PRZEPISY

Domowy kisiel truskawkowy

Sezon na truskawki niestety powoli dobiega końca. Korzystamy z tego co jeszcze zostało i jemy je codziennie. Dziś przepis na deser, który pewnie robiły Wam mamy i babcie.

Składniki (1 porcja):

– kilka truskawek (ja użyłam dziesięciu),

– 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeżeli chcecie kisiel bardziej płynny dodajcie 2 łyżeczki, jeżeli bardziej gęsty – 3),

– 3/4 szklanki wody.

DSC_0667

Przygotowanie:

– Pół szklanki wody gotujemy z pokrojonymi wcześniej truskawkami przez 15-20 minut.

– Do pozostałej 1/4 szklanki zimnej wody dodajemy dwie lub trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej i dobrze mieszamy, tak by nie było grudek.

– Do gotującej się wody z truskawkami dolewamy wodę z mąką cały czas mieszając.

– Gotujemy jeszcze przez kilka minut i gotowe.

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz