PRZEPISY, Ryby

Cytrynowy łosoś pieczony z warzywami z kaszą bulgur

Składniki (porcja dla dorosłego i dziecka)

– 300 g fileta z łososia,

– pół cukinii,

– pół marchewki,

– 1/4 cebuli,

– 2 pomidory,

– cytryna,

– świeży koperek,

– oliwa z oliwek,

– 100 g kaszy bulgur,

– pieprz.

DSC_0881

Przygotowanie:

– Oczyszczamy łososia ze skóry i ewentualnych ości. Kroimy go na mniejsze kawałki około 3×3 cm.

– Kroimy warzywa. Ja pokroiłam cukinię w półtalarki, marchewkę w słupki, cebulę w piórka, a pomidory w kostkę.

– W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone warzywa. Na nich kładziemy łososia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry cytrynę oraz koperek. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem.

– Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

– W czasie kiedy ryba się piecze gotujemy kaszę. Ja robiłam to w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu/kaszy Babycook Beaba (15 min).

Przekładamy kaszę i rybę na talerz. Kaszę polewamy sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

DSC_1019

DSC_0017

DSC_0095

Urządzenie do gotowania – Babycook Beaba

Talerzyk – EZPZ

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Previous Post Next Post

No Comments

Dodaj komentarz