Desery, PRZEPISY

Bułeczki z kremem orzechowo – czekoladowym

Jakieś dwa miesiące temu pierwszy raz upiekłam drożdżowe bułeczki. Dokładnie bułeczki cynamonowe z Kwestii Smaku i przepadłam. Od tamtej pory piekę je minimum raz na dwa tygodnie. Wczoraj postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i zamiast cynamonu dodać zdrową ‚nutellę’. Wyszły pyszne więc korzystajcie i Wy. Do dzieła!

Ciasto na babeczki robię z przepisu z Kwestii Smaku. Wypróbowałam go już kilka razy i zawsze wychodzi. Nie ma więc co kombinować. Tym razem nadzienie cynamonowe zastąpiłam kremem orzechowo – czekoladowym.

Składniki:

Ciasto:

– 250 ml ciepłego mleka,

– 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży,

– 500 g mąki pszennej,

– 50 g cukru,

– szczypta soli,

– 1 jajko,

– 2 żółtka,

– 70 g miękkiego masła,

– do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka.

Nadzienie:

– 150 g daktyli,

– 4 czubate łyżki masła orzechowego,

– 3 łyżeczki kakao,

– 2/3 szklanka mleka.

Przygotowanie:

– Do ciepłego mleka dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

– Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy łyżką.

– Wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy jajko i żółtka i nadal wyrabiamy. Po kilku minutach Po ok. 5 minutach dodajemy masło i dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ja robię to hakiem miksera planetarnego, ale można także ręcznie). Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

–W tym czasie przygotowujemy krem. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10-15 minut. Odsączamy z wody. Po tym czasie daktyle, masło orzechowe, kakao i mleko miksujemy na jednolitą masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak by łatwo było go rozsmarować na cieście.

– Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół. Każdą z części przekładamy na stolnicę i wygniatamy przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkowujemy na placek o wymiarach około 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarujemy kremem.

– Zwijamy ciasto w roladki i każdą kroimy na plasterki o grubości ok. 2 cm. Powinno ich wyjść mniej więcej 12. Wszystkie układamy na dużej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

– Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem i pieczemy na złoty kolor przez ok. 15 minut.

Previous Post Next Post

3 komentarze

  • Reply Marta Maj 18, 2018 at 7:45 am

    Będą w weekend 😉

    • Reply Marta Maj 18, 2018 at 8:09 am

      super 🙂 daj znać czy smakowały 🙂

      • Reply Marta Maj 21, 2018 at 8:20 am

        wyszły przepyszne, smak mojego dzieciństwa 🙂

    Dodaj komentarz